Дознателят Розалина Кьосева беше задържана при спецакция в Благоевград

Дознателят Розалина Кьосева, която беше задържана при спецакция в Благоевград в понеделник, е давала информация на затворник за семействата на надзиратели от Централния затвор. Заради последвали заплахи към надзирателите, лишеният от свобода бил преместен в Бобов дол. 

Кьосева започнала да му помага още в момента, в който е получена европейска заповед за задържането му. Тя го укрила в жилище и му носела храна. Щом влязъл в затвора, пет пъти е била при него под предтекст, че трябва да го разпитва. При обиск в килията на затворника е открит телефон, с който той е поддържал връзка с Кьосева.

Нови разкрития по ареста на полицайката от Благоевград. Оказа се, че тя не само е давала информация на затворник, но е имала връзка с него, укривала го е и е бавела разследвания. 

Розалина Кьосева е обвинена в престъпление против правосъдието, престъпление по служба и лично укривателство. Всичко това от любов.

Обвиненията срещу Кьосева са четири. Според разседването, месеци наред по всевъзможни начини тя помагала на криминалнопроявения мъж да бяга от закона.

Прокуратурата дава подробности за ареста на задържаната дознателка

Кьосева го е е закриляла, укривала и информирала безкористно. Подавала му затворник информация за семействата на надзирателите в Централния затвор, които след това получавали заплахи.

Розалина Кьосева започнала да помага на своя приятел през ноември 2017г. Тогава, заради измама, Гърция издала европейска заповед за задържането му. Чрез служебното си положение Кьосева бързо разбрала за заповедта. 

"И е взела всички мерки той да бъде първо информиран и след това да бъде укрит. Включително му е носила и храна на адреса, на който се е крил", каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Заповедта за арест била прекратена, но не и отношенията между дознателката и криминално-проявения мъж. Само няколко месеца по-късно той отново се сблъскал със закона. Тогава срещу него започнало досъдебно производство заради наркотици. Разследвала го именно приятелката му Розалина Кьосева.

После мъжът попада в Централния затвор.

"В резултат на предоставена информация от Розалина Кьосева за надзиратели, е започнал да ги заплашва...Като некой вземе да ти казва знам къде работи жена ти, знам, къде учат децата ти, не е нужно да казвам аз ще ги убия нали", каза районният прокурор Борислав Ковачки.

"Справки за лицата, освен за надзирателите, Кьосева е правила и за магистрати, съдии, прокурори, следователи, за членове на техните семейства", заяви Арнаудова.

Мъжът бил преместен в затвора в Бобовдол. Кьосева го посещавала там пет пъти, уж за разпити. А в килията му при обиск е открит мобилен телефон.

"Не го е правила за пари, нека така да отговорим", заяви Ковачки.

Розалина Кьосева работи от 4 години в полицията като дознател. До този момент сигнали за нарушения от нейна страна не е имало.

От прокуратурата заявиха, че до този момент няма данни бащата на Розалина Кьосева - шефът на Охранителна полиция Георги Кьосев, да е бил съпричастен с нейните деяния. В момента той е в отпуск. А днес стана ясно още, че присъдата на затворника, с който Кьосева е поддържала връзка изтича през септември. Тогава той ще бъде на свобода.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.