Преди избори се използва език, който е крайно неприемлив, коментира външният министър

Остри реакции на изказването на турския външен министър за намеса на Анкара в промените в Закона за вероизповеданията. Разговори на премиера Бойко Борисов с турския вицепрезидент Фуат Октай по темата и демарш на външното ни министерство, връчен на турския посланик в София.

Българската страна реши да реагира на изявлението на няколко фронта. Очаква се тази вечер премиерът Бойко Борисов да разговаря с турския вицепрезидент Фуат Октай. Това ще стане в Букурещ, където днес се провежда среща на лидерите на Балканите. Намерението е премиерът да изрази остра позиция от страна на България на твърденията за турска намеса във вътрешните работи на страната ни.

Междувременно в София този следобед в МВнР на турския посланик беше връчен демарш заради изказването на първия дипломат на Турция.

Първият български дипломат  критикува остро думите на турския външен министър.

„Наистина съм учудена и как да кажа, крайно недоволна от това изказване. Това не помага не приятелските отношения, които имаме и се надяваме да имаме”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

Турският посланик беше извикан във външното министерство. Последва  връчването на демарш.  Дипломатът  обяснил, че изявлението на министъра било извадено от контекста. И турската страна никога не е желала да се намесва в законодателния процес и да обижда страната ни.

Има ли Турция влияние върху българското религиозно законодателство?

Министър Екатерина Захариева също категорично отрече текстовете на Закона за вероизповеданията да са приемани под натиск.

„Българският парламент е независим. Българските институции също са такива”, заяви Захариева.  

Авторите на промените  – Мустафа Карадайъ и Цветан Цветанов, също потвърдиха това.

Цветанов заяви, че категорично не е оказван натиск и по никакъв повод не е чувал позиция от страна на Турция по закона.

„Аз няма представа да има така намеса. Нямам и информация, но доколкото знам в неделя в Турция има избори”, зяви Мустафа Карасайъ.

Двамата допълниха, че промените в закона са направени след срещи с представителите на Православната църква и останалите вероизповедания у нас. Въпреки уверенията, от Обединените патриоти поискаха външният министър да даде обяснения  в парламента.

„Това, което се случи във вчерашния ден е недопустимо”, заяви Александър Сиди.

В опит да задълбочат разногласията между ГЕРБ и ОП, от БСП посъветваха Патриотите да напуснат кабинета. Отправиха покана и към Румен Радев.

„Обръщаме се и към президента Радев да наложи вето на този закон и да свика Консултативен съвет по национална сигурност”, заяви Корнелия Нинова.

„Как можеш да искаш вето при положение, че ти като народен представител не си изразил позицията си в пленарна зала?”, попита Цветанов.

А от Главното Мюфтийство, чиито дългове бяха разсрочени със закона, обясниха, че по темата с промените всеки може да каже каквото си иска, но въпросът е какво действително е станало.

„Аз мисля, че е крайно време вече България и българският народ да се отърси от комплекса на малкия народ, ние сме една суверенна държава и не мисля, че който и да е външен министър би повлиял на политиците в България и Народното събрание”, заяви Джамал Фаик, главен секретар на Главното мюфтийство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.