Анкара отказа да се извини

Дипломатическият скандал между България и Турция не стихва. Турция отказа да се извини за твърдението, че се е месила във вътрешните ни работи. Петчасовата среднощна среща на премиера Бойко Борисов с турския вицепрезидент Фуат Октай завърши без резултат.

В петък българското външно министерство връчи демарш на посланика на Турция у нас. Последваха петчасови среднощни разговори на премиера Бойко Борисов с вицепрезидента на Турция Фуат Октай, които се проведоха в Букурещ. Фуат Октай е провел няколко телефонни разговора. По неофициална и непотвърдена информация те са били с президента Реджеп Ердоган и външния министър Мевлют Чавушоглу. Борисов поиска официално извинение от турската страна.

Напрежението между двете държави остава. А реакциите у нас са коренно противоположни между управляващите и опозиция.а

Борисов след срещата с турския вицепрезидент: Не се разбрахме (ВИДЕО)

Предизборно, преди дни, турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че върху България е оказван натиск от Турция при приемането на Закона за вероизповеданията на второ четене.

Случайна среща на балкански форум в Румъния между премиера Бойко Борисов и вицепрезидента на Турция Фуат Октай провокира Борисов да признае, че е ядосан, а изказването на Чавушоглу е неприемливо и невярно. Борисов поиска публично извинение.

„Никак не ми е приятно това, което са казали. Намесата във вътрешните работи, на която и да е държава е лош сигнал, лошо възпитание. Надявам се да поднесат своето извинение”, заяви Борисов.

Разговорите между двамата започнаха в 20:00 часа в петък и продължиха до следполунощ. България и Турция не се разбраха и извинение нямаше.

„Те не могат да осъзнаят и продължават да твърдят, че това не е натиск, било ситуация. Пет часа обяснявам кое е натиск,  кое е ситуация, те твърдят обратното”, заяви Борисов.

В патовата ситуация опозицията видя прикриване на информация от страна на българските власти.

„Малко странно звучи премиер и външен министър на България да обвиняват турската страна в лъжа. Защото те де факто това казват, че турският външен министър е излъгал. Не звучи добре на фона на добросъседските отношения да обвиняваш друга държава, че лъже. Смятам, че прикриват нашите власти намесата на Турция в решенията по Закона за вероизповеданията”, заяви Корнелия Нинова.

Реакцията на управляващата партия обаче е напълно противоположна.

„Мога да заявя категорично, че няма никаква намеса в Закона за вероизповеданията, който беше приет като поправка само преди два дни. Всичко, което сме направили, сме го направили само и единствено водени от интереса на България и сме го водили от интереса на вероизповеданията в страната”, заяви Цветан Цветанов.

След твърденията за намеса: МВнР вика на разговор турския посланик у нас

И в Букурещ Борисов припомни, че законът е подготвян съвместно с всички вероизповедания. Отрече да е упражняван натиск.

„Разбирам ги, че са в избори, но и ние сме в избори”, коментира Борисов и допълни: „Не се разбрахме, за съжаление”.

За извинение от страна на Турция настояха и коалиционните партньори от ВМРО. В разпространената от тях позиция се казва „България не е турска провинция, за да ни казва Анкара какви законопроекти да правим и да се намесва във вътрешните ни работи. Турция трябва да се извини! Турските политици преминаха всякакви граници в наглостта си”.

А по повод реакцията на социалистите по темата „От ВМРО са на мнение, че по този начин БСП се заиграват опасно с темата „Национална сигурност".

Информация: Таня Иванова, Велина Сашева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.