Там децата ще могат да се лекуват, учат и спортуват, без да се налага родителите им да ги местят от място на място

Десетки доброволци избраха да прекарат неделята в чистене. Това е първата стъпка към създаването на детски комплекс, невиждан досега в България.

Почистват сградата на бивша военна школа в Божурище, която общината е предоставила безвъзмездно за следващите 10 години. Целта е там да бъде организиран първият в България комплекс за деца и младежи с проблеми в развитието, в който те ще могат да се лекуват, учат и спортуват, без да се налага родителите им да ги местят от място на място, от сутрин до вечер. Идеята е на една майка, решена да се пребори с трудностите.

Нейният син - Явор, е едно от недоносените деца в България, понесло цялата тежест на сегашната система за подпомагане. С неговата диагноза, може да се почувства по-добре, ако ходи на езда,  плуване и футбол, между задължителните рехабилитация и срещи с психолога и логопеда.

Майка му и баща му обаче трябва да кръстосват София по цял ден в разкарване, защото още няма място, където всички допълнителни грижи да се полагат под един покрив.

Фондация „Нашите недоносени деца“ със серия от благотворителни дарения

„Един петък следобед, това ни е свободният следобед в цялата седмица”, споделя Милена Боева, майката на Явор. Хиляди семейства живеят на същите обороти. Много родители въобще не смогват да ходят и на работа.

Общата неволя и волята за независим живот си дават среща в Божурище. Майката на Явор е получила доверието на общината да превърне тази пустееща сграда в модерен комплекс, за медицински и социални грижи.

„В социалните центрове в България няма медицински специалисти, това е най-големият проблем. Аз просто трябва да дам шанс на Явор и на децата като него да могат да се справят в живота, да бъдат самостоятелни, да не тежат на никой”, разказва Милена.

Тя заяви, че ще има едно опитно поле, в което децата ще могат да садят растения, цветя, билки, след това може да ги предлагат на търговските вериги, на ресторантите. Милион и половина ще струва целият комплекс. 

Цялата информация за проекта можете да намерите на: https://www.forkids2017.org/.

Всяка помощ ще бъде от полза. Можете да дарите за каузата на следната сметка:

Притежател на сметка: Сдружение „За децата-2017“

Банка: Първа инвестиционна банка

BIC: FINVBGSF

IBAN: BG94FINV91501017155954

както и чрез sms на номер 17777 с текст  DMS ZADECATA    

За още начини: https://www.forkids2017.org/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B0/ 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.