Страната ни иска и зелена светлина за влизане в Организацията за икономическо сътрудничество

България и Съединените щати - на масата за преговори. Вицепремиерът Екатерина Захариева е във Вашингтон по повод 70 години НАТО. Страната ни иска зелена светлина за влизане в Организацията за икономическо сътрудничество и отпадане на визите. Очакваме още и социално споразумение, което засяга трудовия стаж на около 400 000 българи.

Все още около 11% от визите получават отказ, което е основен фактор за премахването на визовия режим. Този процес трябва да падне до 3%. По информация на NOVA, дипломатически ход, който страната ни ще предложи, е в общия процент да се включи и количеството пресрочени визи, защото там страната ни показва завидна дисциплина и в крайна сметка процентът може драстично да падне.

Преди срещата на НАТО, България се среща със Съединените щати. Искаме отпадане на визите.

„Тази година имаме много голям спад на отказите около 4 %, но все още сме далеч от важните 3 % по техния закон”, каза външният министър Захариева.

Точка втора в преговорите- България, трябва да убеди Америка, че може да бъде член на Организацията за икономическо сътрудничество или ВИП групата на световните икономики. 

„За съжаление, САЩ все още има политика по ограничаване на нови членове, но се надяваме през 2020 година да получим покана заедно с Бразилия за членство. Лобираме на всички нива”, увери министърът.

Захариева ще участва в среща на министрите на външните работи от НАТО

Късно тази вечер започват и същинските разговори между външните министри. Отвъд официалната дипломация, се очаква и кулоарна. За първи път след напрежението между Турция и България вицепремиерът Захариева ще срещне външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу. Дали и какво развитие ще има все още не е ясно, особено след новите упреци на Турция, че всичко било медийна спекулация.  

И тази година още преди срещата на НАТО във Вашингтон се чуха призиви за повече пари за отбрана. България била готова да изпълни заложените 2%, обяви от София военният министър.

„България, трябва да може да разчита на своята армия”, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Страната ни заема неутрална позиция по темата Русия, но категорично сме лоялен член на НАТО. Пример са били десетките мисии, част, от които е бригада Специализирани сили. 1000 щатни военни. Там обаче също трябват още пари.

„Специалните сили, трябва да бъдат изключително гъвкави. Мога да кажа, че ние полагаме огромни усилия, за да бъдем наравно с другите държави”, каза капитан Гроздан Найдов.

 Утре основната тема ще бъде Русия и крехкият договорът за унищожаване на ракети.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.