От президентството заявяват, че това е станало още в сряда

Президентът Румен Радев свали доверието си от председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, съобщават от президентството. Това е станало в сряда, след като президентът е поканил неговия заместник да изнесе доклад на предстоящото заседание на КСНС.

Държавният глава свика в сряда Консултативен съвет по национална сигурност на тема корупцията по високите етажи на властта. Това е четвъртият КСНС, който Румен Радев свиква от встъпването си в длъжност. И вторият беше на тема корупция и мерки за противодействие на корупцията. Заседанието на КСНС ще се проведе в понеделник.

Радев свиква Консултативния съвет по национална сигурност

Същевременно тази сутрин стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е назначил проверки на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, на сина на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов и на съпругата на Лозан Панов - председател на Върховния касационен съд. Причината е публикации в медиите за придобити недвижими имоти, съобщават от прокуратурата.

Цацаров разпореди проверки на Пламен Георгиев, сина на Борислав Сарафов и съпругата на Лозан Панов

Малко по-късно, без да казва имена, премиерът Борисов заяви, че всички замесени в имотния скандал трябва да "излязат в дълъг отпуск". 

Борисов за имотните скандали: Замесените и от съдебната система да подадат оставки или да излязат в отпуск

„Ние в ГЕРБ сме създали стандарт. Когато има такива скандали -  дали е депутат, председател на парламентарна група, министър или заместник-министър - се подава оставка. Същото бих препоръчал на замесените в тези скандали сега. Понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат слагани под общ знаменател или са много чувствителни, а аршинът трябва да бъде еднакъв за всички, или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверки. Това мога да кажа за замесените в тези скандали, и в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието“, заяви Борисов. "Не споменавам имена, защото са много чувствителни".

Пламен Георгиев излиза в отпуск

Минути по-късно Пламен Георгиев съобщи, че излиза в отпуск. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.