Маршрутът все още се уточнява

Facebook планира да изгради подводен кабел около Африка, за да намали разходите за достъп до високоскоростен интернет и да осигури по-лесна регистрация в социалната мрежа за жителите на континента, съобщава „Уол Стрийт Джърнъл“, цитиран от БГНЕС.

Според източници от компанията, кабелът, наречен "Симба" /кръстен на героя от анимационния филм "Цар лъв"/, ще премине през няколко страни, разположени на източния, западния и средиземноморския бряг на континента. Маршрутът все още не е известен и се уточнява.

Говорител на социалната мрежа отказа да коментира информацията, но отбеляза, че компанията оперира в целия свят, когато става въпрос за подводни кабели.

Изданието отбелязва, че „Симба" не е първият опит на Facebook да построи подводна оптична комуникационна линия, за да осигури високоскоростен интернет. Компанията е участвала в подобни проекти, свързващи Северна Америка, Европа и Източна Азия.

Според източниците, представители на компанията вече водят преговори по проекта „Симба", но страните може да не успеят да постигнат планирания резултат.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.