Темата коментира икономистът Лъчезар Богданов

В понеделник Вашингтон обяви списък с продукти, изнасяни от ЕС в много широк диапазон – от самолети през храни до облекло и напитки, които ще бъдат подложени на мита. Има ли повод за притеснение след избухването на търговската война? По темата, в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините", говори икономистът Лъчезар Богданов. Според него тези мита са поредния рунд от икономическо напрежение между САЩ и Европа.

Сред основните причини за наложените санкции администрацията на Доналд Тръмп определя практиките за държавно подпомагане на „Еърбъс” в страните, в които компанията има производство. Държавното финансиране на компанията от правителствата е довело до пропуснати ползи за над 11,2 млрд. долара за „Боинг”.

„Големият въпрос е, че в съвременната международна търговия вече не трябва да се гледа, както се е гледало в книгите на Адам Смит и Дейвид Рикардо преди 200 години за търговията, когато вносните мита са били единственият фактор и някакъв пряк данък”, добави Богданов.

Тези мита могат обаче да се окажат сериозна заплаха за икономиката на Европейския съюз, смята икономистът. За пример той посочи, че само през миналата година износът на стоки на ЕС към САЩ е в размер на 500 млрд. долара, а този на услуги - за около 180 млрд. долара. САЩ пък са изнесли стоки за 320 млрд. долара и услуги за около 240 млрд. долара.

Тръмп обяви търговска война и на ЕС

Основно засегнатите страни ще са Италия, Франция и Германия, които зависят от продажбите си на американския пазар. За България няма да има сериозни икономически последици, предвид факта, че износът на страната ни към САЩ е в размер на 1 милиард долара. За България може да има само косвени ефекти, основно през машиностроенето и автомобилната индустрия. Въпреки това, митата могат да доведат и до негативни резултати за страната ни, смята Богданов.

„Със сигурност краткосрочно това може да окаже натиск за по-малки текущи инвестиции и разширяване на производствата и търсенето на нови производствени бази в страни като България”, казва още икономистът.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.