Двете институции ще установяват произхода на средствата, с които е закупил недвижими имоти на значителна стойност

Върховната касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ и НАП извършване на проверка относно произхода на средствата за придобиване на недвижими имоти на значителна стойност от народния представител от БСП Крум Зарков. Това съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

Година преди да влезе в политиката Зарков е купил апартамент на столичния булевард „Дондуков”. Цената е малко на 1000 евро на квадратен метър.

Самият Зарков обясни, че имотът е купен с ипотечен кредит и спестени пари. В случая ще се разследва дали спестените пари са били достатъчни и откъде са спестени.

Защо политиците не постигнаха съгласие на КСНС?

Година преди да влезе в политиката Зарков е купил апартамент на столичния булевард „Дондуков”. Цената е малко на 1000 евро на квадратен метър.

Самият Зарков обясни, че имотът е купен с ипотечен кредит и спестени пари. В случая ще се разследва дали спестените пари са били достатъчни и откъде са спестени.

Бумерангът около имотния скандал се завъртя в посока БСП.

„Дали това ще е капката, която прелее чашата, дали ще е за добро - надявам се. Но нека всеки да знае - влизаш в политиката, казваш какво имаш, излизаш - пак казваш”, заяви Крум Зарков.

В случая той притежава имот на столичния булевард „Дондуков". Според медийни публикации цената била около 1 000 евро на квадратен метър. Прокуратурата започна разследване.

„Цената е над 1100 евро на квадрат. Колкото съм го договорил с частното лице, толкова съм го пратил”, заяви Зарков.

Апартаментът е в стара сграда паметник на културата. Сделката е на обща стойност  155 000 евро. Апартаментът е купен през  2015 година със спестени пари и ипотечен кредит за 20 години, обясни Зарков.

„Аз не съм специалист по имоти. Тази оферта беше в сайт, свързах се със собственика, италианец. Разговаряхме, споразумяхме се”, заяви Зарков.

Има ли нарушение при това споразумение, ще реши прокурорската проверка.

Прокуратурата възложи проверка на имоти на Ангелкова и Жаблянов

В имотната сага влезе и името на депутата от БСП Валери Жаблянов. Преди дни Върховната касационна прокуратура възложи на антикорупционната комисия да провери и неговата сделка.

„Основен повод са предстоящите избори, а за това е виновна липсата на доверие. Както става ясно строежът е осъществен по време, когато не съм народен представител”, заяви Жаблянов.

От държавното обвинение се позовават на публикации в медиите, според които Жаблянов построил вила в квартал „Симеоново” на стойност 360 000 лева през 2014 г. Като произход на средствата е посочен „заем и спестявания”, но заем не бил деклариран, твърди публикацията.

„Всичко ще бъде предоставено на прокуратурата”, заяви Жаблянов.

Крум Зарков също е готов да съдейства и дори да разкрие банковата тайна. Основание за морална отговорност - няма, според него.

„Аз не разбирам играта с тази отговорност. Има ли нарушение? Има отговорност Няма ли – няма”, заяви Зарков.

Окончателно има ли нарушения ще покаже резултатът от проверката.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.