Бисер Лазов разказва за схемата за източване на банката на четвърто поредно съдебно заседание

Промяната в банкера Цветан Василев станала след 2008 г., когато той започнал да се затваря в себе си. Това разкри основният свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов, който в четвърто поредно заседание описва схемата за източването на банката, както и симбиозата - банка-фирма, собственост на 1 човек, съобщава "24 часа".

Днес той говори основно за периода 2008 -2013 г. Точно тогава всички, макар и редки диалогични обсъждания, били прекратени. "Тонът му беше императивен и изискваше безпрекословно изпълнение и подчинение. Придоби поведението на ръководител, който има самоувереност, че всичките му решения са правилни и трябва да бъдат изпълнение. Когато имаше опити да се води диалог, той казваше : "Аз казвам, аз решавам, аз отговарям!", заяви Лазов. През 2008-2009 г. Василев започнал да му поставя и задачи, които не били много логични.

Свидетел по делото „КТБ”: Василев предаде всички, когато стана напечено

Лазов е главен счетоводител на Василев от 1998 г. Той разказа още, че първоначално размерът на кредитите, които се отпускали от КТБ за изплащане на погасителни вноски и лихви на дружества на Василев, бил малък. Впоследствие обаче започнал драстично да нараства и Лазов даде пример с конкретни суми. През май 2011 г. общият размер на изплатените вноски и лихви бил 16 107 819 лева; през май 2012 г. - 22 121 825 лева; през май 2013 г. - 35 970 556 лева, а през май 2014-а - 68 798 335 лева.

Друг детайл, който Лазов разкри, е, че доверените юристи на Василев ходели на курсове по български език. Той обаче не уточни каква била причината. Едно от дружествата се водело на името на дъщерята на дългогодишния шеф на охраната на Василев - Александър Радев, даде пример Лазов, като самият Радев се ползва с авторитет и пред Василев. Банкерът присъствал на негов 50-годишен юбилей - 30 януари 2011 г. в мотел на Околовръстното. Той седял на една маса с Лазов. В отговор на реплика Василев казал : "Няма никакво значение вече, не могат да ме хванат". Лазов схванал тези думи в смисъл, че вече никой не може да го догони в бизнеса. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.