Маточината може да замени вредните консерванти в храните и напитките

От лабораторията до хората. Български учени създават продукти, които ще подобрят живота ни. От по-сигурни и защитени интернет сайтове до премахване на вредните консерванти в храните ни. Резултатите от научните изследвания са направените в лабораториите на "София Тех Парк". 

Маточината, широко разпространеното у нас растение с миризма на лимон, може да замени вредните консверванти в храните и напитките или просто казано, да ни отърве от част от т. нар. "E-та".

"Заместване, например на натривия нитрит, който се използва в консервиращата промишленост. Замяната с такъв есктракт на розмаринова киселина би намаляло вредното въздействие на натриевия нитрит", каза Мариана Каменова от лаборатория за екстракции в "София Тех Парк".

Пробив в медицината: Има връзка между стреса и имунната система

Така в колбасите, компотите и сладката могат да бъдат влагани напълно безопасни консверванти като открития от учените екстракт от маточина.

И още открития, които ще подобрят живота ни. Учените създават персонализирани пробиотици, които да въздействат положително върху метаболизма ни да регулират наднорменото тегло, да засилят имунната система и психичното ни здраве.

"За всеки отделен човек може да бъде направено хапче ден за ден, ако искате, какво хапче да пие. Да му се изследва как му се развива микрофлуората, докато той бъде вкаран в норма, в която той иска да бъде", заяви главният асистент в ТУ, отговарящ за научна програма на "София Тех Парк" Борис Киров.

Учени от БАН: Екстракт от канабис убива раковите клетки

Пробиотик, създаден специално, за да влияе на микроорганизмите в телата ни.

От здравето към сигурността ни в интернет пространството. Родни специалисти създават "кибер карта на България", както и модели за ранно предупреждение за масови кибер атаки към икономически и обществени организации.

"Над 50 % от сайтовете не са сигурни, връзката към тях не е надеждна. Ползват се стари версии. Ако трябва да съм краен, не би трабвало да гледаме такива сайтове. От една страна могат да изтекат наши данни, персонална информация, пароли", каза ръководителят на лабораторията по "Киберсигурност" в "София Тех Парк".

От анализираните над 55 000 сайта у нас се оказва, че на държавните институции са най-несигурни. Основната слабост и вратички за атаки са старите версии на софтуери, които не се ъпдейтват.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.