Целта му е да бъде насърчавано четенето и издателската дейност

Днес празнуваме Световния ден на книгата и авторското право. Той е определен от ЮНЕСКО при ООН. Целта му е да бъде насърчавано четенето, издателската дейност и да бъде защитавана интелектуалната собственост чрез спазване на авторското право. За първи път денят е празнуван през 1995 г.

Кои са най-големите библиотеки в света? (ВИДЕО)

Избран е точно 23-ти април, заради своята символика спрямо световната литература. На днешната дата са починали Шекспир, Мигел де Сервантес и Инка Гарсилио де ла вега. Днес също са родени големи автори като Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо.

Граждани превърнаха входа си в библиотека (ВИДЕО)

Идеята за празник се заражда в Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

ЮНЕСКО присъжда за първи път през 2001 г. титлата „Световна столица на книгата” на Мадрид.  От тогава насам ежегодно един голям град по света получава това звание, поради отдадеността си към четенето и книгите. Тази година носител на титлата е град Шарджа, столица на емирство Шарджа от Обединените Арабски Емирства, наследявайки я от Атина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.