Тя откри ритуалната седерна вечеря - началото на еврейския празник Песах

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева откри официалната вечеря по повод еврейския празник Песах, на която външният ни министър е домакин за втора поредна година.

„В години, когато за съжаление виждаме растящ национализъм, прояви на ксенофобия и език на омразата, имаме нужда от повече подобни инициативи“, посочи Екатерина Захариева в обръщението си към гостите – десетки представители на българската общественост и дипломатическия корпус.

Министър Захариева изрази радостта си от налагането на традицията за подобна вечеря, организирана от МВнР, и направи равносметка на начинанието.

„Година след като се събрахме за пръв път отново всички заедно, България вече е пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста. Това показва, че нашето правителство, народ и общество избраха да се наредят сред онези страни, които се опълчват на омразата, расизма и ксенофобията“, каза тя. „Ние сме решени да учим децата си на история, за да може черните страници в нея никога да не се повторят“, подчерта министър Захариева.

Захариева: Имаме огромни възможности за развитие на бизнеса и туризма с Кувейт

„Нека помним, не забравяме и бъдем толерантни“, пожела в заключение Екатерина Захариева.

В обръщението си към гостите председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар благодари на министерството на външните работи, лично на министър Захариева и на заместник-министър Георг Георгиев, който е национален координатор за борбата с антисемитизма.

Захариева: България продължава силно да подкрепя евроинтеграцията на Черна гора

„Ако досега борбата с езика на омразата и антисемитизма беше дело само на еврейската общност, днес МВнР, министър Захариева, Георг Георгиев, българската дипломация и държавата обединиха усилията си“, каза Оскар и призова „да отстояваме своите демократични ценности“.

Инициативата на министъра на външните работи събра на ритуалната трапеза  представители на еврейската общност у нас, главния мюфтия на България, представител на Католическата църква, посланици на държави членки в Международния алианс за възпоменание на Холокоста, български дипломати, членове на законодателната власт и представители на еврейските общности от западнобалкански държави.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.