Малките добиви растат в глобален план

Злато на стойност милиарди долари бива контрабандирано от Африка всяка година и прекарвано през Обединените арабски емирства (ОАЕ). Анализ на Ройтерс показва целия процес, въпреки че западните страни се отдръпнаха от директния процес, заради проблеми с човешките права и околната среда.

Християните в Мароко искат повече религиозна свобода

ОАЕ пренасочва златото към Близкия изток – порта за пазарите в Европа, САЩ и други страни. Митнически данни сочат, че ОАЕ са внесли злато на стойност 15,1 милиарда долара от Африка през 2016 г. Това е повече от всяка друга държава и цифрата е нараснала с 1,3 милиарда спрямо 2006 г. Общото тегло е 446 тона.

„Започнах работа в крехка възраст, защото родителите ми не можеха да платят образованието ми. В училище някои приятели се занимаваха с миньорска дейност. Загубих баща си, след като бях спрял да ходя на училище. И понеже нямах възможност да финансирам по-нататъшното си образование, реших да се присъединя към тях”, разказва Стивън „Раста” Бле, миньор и собственик на бар.

Британски доброволец беше убит в Нигерия

„Барът е продуктът на усиления ми труд. Когато вземем златото, го носим в град Таркуа – там са купувачите. Златото има стойност. Дори за малка мостра можеш да вземеш много пари, с които да се грижиш за семейството си”, допълва Бле.

Много от златото не бива отчетено при износа си от африканските държави. Според специалисти по търговия, интервюирани от Ройтерс, това означава, че големи количества от материала напускат страната без да бъдат платени данъци на страните производителки.

Предишни доклади и проучвания са хвърлили светлина върху черния пазар на златото, добивано от африканците, сред които има и деца. Работниците нямат никакви връзки с големите бизнеси и работят под слабо регламентирано наблюдение. Африкански компании, цитирани от Ройтерс, заявяват, че не са изпращали златото си в ОАЕ. 

Подводен кабел ще осигурява високоскоростен интернет в Африка

Малките добиви на злато растат в глобален план. Те носят прехрана на хиляди африканци и помагат на много от тях да печелят толкова, колкото не биха могли с традиционна търговия. Техните методи обаче изпускали химикали в скалите, почвата и реките.

Правителствата на страни като Гана, Танзания и Замбия се оплакват, че златото незаконно бива добивано и изнасяно от страната в огромни количества, често от престъпни организации и на висока за хората и околната среда цена.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.