Другият обвиняем е Ана Димитрова

Бившият заместник-министър икономиката Александър Манолев вече с обвинение заради къщата за гости край Сандански. Манолев е привлечен като подбудител и помагач.

Проверка по случая "Манолев": Образувано е досъдебно производство за злоупотреба с европари

Като обвиняем е привлечена и Ана Димитрова - бенефициентът по проекта. Обвинението е за представяне на неверни данни към Фонд "Земеделие". За нея определена мярка за неотклонение в размер на 2 хиляди лева, а на Александър Манолев – 100 хиляди лева.

Според прокуратурата всички събрани до този момент доказателства показват, че всичко направено с къщата – и построяването й с евросредства и след това използването й, е направено с цел удовлетворяване на личните нужди на заместник-министър Александър Манолев. Той е отказал да му бъде направена криминалистическа регистрация и е отказал да подаде декларация за имотно състояние. В момента птокуратурата очаква резултати от мобилните оператори, които ще покажат дали посоченият на много места в документите  за къщата за гости телефон не е личният телефон на Манолев с каквато информация разполагат от прокуратурата.

Според прокуратурата, европейските пари за къщата за гости в Сандански били отпуснати след представяне на редица неверни сведения пред Държавен фонд Земеделие. Така например, подписите в документите, които би трябвало да са на управителят на фирма-заявител Ана Димитрова, са положени от друг човек. Кой обаче – още не е установено. А Ана Димитрова се оказва дъщеря на детегледачката на Александър Манолев. Европарите тя получила, след като декларирала, че е взела лозови насаждения под наем от Александър Манолев и така доказала, че се занимава със земеделска дейност.

„Самата Ана Димитрова заяви, че дори не знае точно как се отглеждат лозовите насаждения. Споменава името на човек, който не познава, но той се грижел за това, т.е. всичките тези доказателства сочат на категоричен извод че действителното намерение и действителната дейност е задоволяване на личните нужди на Александър Манолев.  Тази къща е била използвана единствено и само от Александър Манолев и неговото семейство”, каза говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

Собственикът на къщата за гости край Сандански ще връща парите?

Установено е още, че някой е платила дължимия туристически данък за къщата за гости в деня, в който прокуратурата е започнала разследването си. Точно тогава в община Сандански са внесени и редица други документи на обекта.

„От Общината не получаваме съдействие, изразяващо се основно в неспомняне на това кой е донесъл справката декларация, включително и на това кой е платил данъка. Прокуратурата изиска видеонаблюдението, което е било осъществено от Общината. Отговорът, който получи прокуратурата е, че за видонаблюдението отговаря човек, който не е на работа и да изискваме документите след 30 април”, обясни Арнаудова.

Задължителният дневник, в който е трябвало да бъдат вписвани гостите в къщата, все още не е открит. Туристи, посетили имота, също няма.

От своя страна Александър Манолев разпространи позицията си до медиите, като изрази задоволството си от факта, че ще има дело срещу него, защото това било най-добрият начин да се видят доказателствата срещу него. Бившият заместник-министър изразява и учудването си от размера на гаранцията от 100 000 лева, която прокуратурата му определи.

Ето и позицията на бившия заместник-министър:

"Радвам се, че се стига до дело. Мисля, че това е най-добрият начин да се видят всички доказателства и да се прецени дали имам някаква вина. Защото, ако всичко беше свършило с една проверка, щеше да остане съмнение в обществото дали компетентните органи са направили всичко по темата. Сега пред очите на всички ще се разгледат и видят доказателствата. Вярвам, че съдът ще вземе безпристрастно решение на основата на тях, а не на база медийни внушения. Уверен съм, че с времето ще се види каква е истината, надявам се и тогава медийният интерес да е толкова голям колкото в момента.

Имам собствено мнение за всичко, което се изнася по случая, но ще се въздържа да коментирам, особено когато вече има и дело и всичко, което се каже може да се разглежда и в заседателната зала.

И още една новина за мен от последните минути - наложена ми е гаранция в размер на 100 хил. лв. Нямам обяснение за нейния размер, опитвам се да премълча всички коментари как и защо се определя тя и всякакви аналогии с други, много по-тежки дела, на които сме свидетели. Ще я обжалвам, надявам се разума да надделее".

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.