Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов.

Собственикът на къщата за гости над Сандански вероятно ще трябва да върне получените по европроект 380 000 лева. Това стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов. Именно той е разписал документите за финансирането на строежа. А скандалът стана причина за оставката на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев.

В петък на обекта имаше табела, която е задължителна за всички къщи за гости, финансирани по европроект. В четвъртък обозначението обаче липсваше. Съмненията са, че вилата е използвана за лични цели, а не за отдаване под наем. Подозренията за връзки на Манолев с имота и финансирането му идват от няколко факта - къщата за гости е построена върху негова земя, той дава заем от 700 000 хиляди лева на фирмата собственик на къщата "Агротрейд-Ана Димитрова", а при една от проверките на проекта именно Манолев представлява фирмата. По-късно пък, докато контролът върху проекта от страна на фонд "Земеделие" би трябвало да продължава, Манолев вече е член на Управителния съвет на фонда. Една от нишките в разследването е, че Ана Димитрова е била подставено лице.

Прокуратурата проверява зам.-министъра на икономиката за злоупотреби с евросредства

Около обяд в петък къщата за гости над Сандански се оказа пълна с хора. Щом към нея приближи екипът на NOVA, събралите се влязоха в двора, а отвън остана само един униформен полицай.

Документите за финансиране на имота с пари от Европа, са подписани от министъра на земеделието Румен Порожанов, тогава - в качеството му на директор на Фонд „Земеделие". Според него всички заявки за европейско финансиране на къщи за гости са били преглеждани внимателно. Документите на имота в Сандански били изрядни и в тях името на Манолев не се споменавало. 

„В конкретния случай си има проверка, която ще установи едно или друго. Това, което на първо четене може да се установи като нарушение, е, че обектът не е използван по предназначение”, обясни земеделският министър.

Александър Манолев: Ловът на вещици придоби плашещи размери

Проверката за конкретния имот продължава. Едва след нея може да се стигне до връщане на пари. Продължава и досъдебното производство на прокуратурата. „Не е редно и няма прокуратурата да съобщи кого разследва. Събираме доказателства за извършеното престъпление, ако се съберат доказателства нямайте съмнение, че прокуратурата ще повдигне обвинение на всички виновни лица”, коментира Румяна Арнаудова.

У нас къщите за гости, изградени с европари, са около 700. Дали те се ползват по предназначение обаче се проверява само след подадени сигнали или по преценка след анализ на риска от  Фонд „Земеделие”.  

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.