Според публикация във в. "Вашингтон пост" американският президент е одобрил изплащането на 2 млн. долара на КНДР

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че Съединените щати не са плащали никакви пари на Северна Корея, докато са се опитвали да освободят Ото Уормбиър, предаде БТА.

Тръмп обяви това ден, след като в американския печат се появи съобщение, че той е одобрил да бъдат изплатени 2 милиона долара на Пхенян заради "грижите" за американския студент.
"Никакви пари не са плащани на Северна Корея за Ото Уормбиър, нито два милиона долара, нито каквото и да било друго", каза в Twitter Тръмп. 

 

Вчера в. "Вашингтон пост" писа, че президентът на САЩ е дал одобрение на КНДР да бъдат изплатени 2 милиона долара, за да бъдат покрити разходите й за грижите за студента, който почина шест дни, след като беше върнат в Съединените щати в кома. Преди това той прекара 17 месеца в затвор в Северна Корея.

Според "Вашингтон пост" министерството на финансите на САЩ е получило искане от Северна Корея да покрие разноските, които останали неплатени през цялата 2017 г. 
Не е ясно дали американското правителство е превело парите на по-късен етап, отбелязва Ройтерс.

САЩ забраняват пътуванията на американци в Северна Корея

През януари 2016 г. Уормбиър, студент от Охайо в Университета на Вирджиния, беше задържан по време на свое туристическо посещение в Северна Корея. Той беше осъден на 15 години в трудов лагер, защото, както се твърди, опитал да открадне предмет с пропаганден лозунг от хотелската си стая, според съобщения в севернокорейските държавни медии.

Съдебен лекар от Охайо заяви, че Уормбиър е починал от липса на кислород и мозъчен кръвоизлив. Северна Корея, която отхвърли твърденията, че е изтезавала американския студент, заяви, че той е починал в резултат на заболяването ботулизъм и приемането на хапче за сън.
През декември съд в САЩ постанови КНДР да плати обезщетение в размер на 501 млн. долара за изтезанието и смъртта на Уормбиър.

Засега представители на Белия дом и Държавния департамент на САЩ не са открити за коментар.