Данните са от разследване на организацията „Трансперънси интернешенъл”

Всички евродепутати са направили безотчетни разходи за 40 милиона евро. Данните са от разследване на организацията „Трансперънси интернешенъл”. Парите трябва да се харчат за наемането на офиси и дейности, свързани с работата на евродепутатите.

4500 евро на месец получава всеки един от общо 751 евродепутати. Парите са за общи разходи и са над заплатите им. На година това са общо 40 милиона евро, изчисляват от „Трансперънси интернешенъл”.   

„Има правила как тази надбавка да бъде харчена – за издръжката на офиса на евродепутата или за представителни разходи, за покриването на разходите за електричество и телефонни сметки”, обясни Никълас Айоса, политически консултант в „Трансперънси интернешенъл”, Брюксел.

Какъв ресор ще иска България в новата ЕК?

Дали парите са харчат по предназначение остава неясно, защото парламентът не задължава депутатите да отчитат разходите по това перо.

„Всъщност не мога да се сетя за друга публична или частна организация, която би позволила да се изхарчат 40 млн.евро без да поиска насреща разписки за парите. Иронията е, че евродепутатите едва ли биха позволили на собствените си държави за похарчат 40 млн.евро, да речем за Кохезионни фондове, без стриктен финансов мениджмънт”, казва още Айоса.

Опити за решаването на този проблем е имало, но те ударили на камък, когато с въпроса се заело ръководството на ЕП.

„Мисля, че това беше голяма грешка, защото избирателите очакват от нас да сме отговорни. Лично за мен темата винаги е опирала до воденето на добро домакинство. Пазя си всички бележки, подреждам ги и веднъж в годината ги давам на счетоводителя си, който им одит, след което публикуваме отчет за тях.”, заяви Хайди Хаутала, зам.-председател на ЕП, Група на Зелените.

Пред NOVA българските евродепуати потвърдиха, че харчат по предназначение и водят отчет.  

Като малка победа радетелите за промени отчитат, че в следващия ЕП парите ще са в отделна сметка. По желание всеки ще може да качва отчетите за изхарченото на специален

Периодични скандали за харчовете на евродепутатите се появяват на бял свят. Бившият британски евродепутат Питър Скинър излежава 4 годишна присъда заради измама. Вместо да плаща за договори на парламентарни асистенти, той е харчил парите си за ваканция на Хаваите, за бижута и е плащал заплати на свои роднини.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.