Огънят трябва да пристегне у нас в 20 часа

Рано тази сутрин църковно-държава делегация замина за Йерусалим, където ще бъде запален Благодатният огън, а по-късно пренесен в България.

„Както е по традиция, вечерта преди началото на Пасхалната полунощница, ние ще тръгнем с литийно шествие от храм към Синодалната палата, където вече ще бъде Благодатния огън и тържествено ще се върнем в катедралата, където патриархът първи ще запали своите свещи  и от него си запалва своята свещ президентът на България”, обясни отец Антоний от храм-паметника „Св. Александър Невски” в ефира на „Събуди се”.

Митрополит Киприян носи Благодатния огън за цяла България и Северна Македония

Отец Антоний разказа как се случва Чудото на Благодатния огън в Йерусалим. „Йерусалимският патриарх влиза в една обширна стая в храма на Възкресението. Той влиза само по един стихар със свещи. Проверяват го преди това дали няма нещо, с което да запали свеща. Когато този огън слиза и запалва свеща на патриархът, първите минути не изгаря. Дори хората се „горят” с него по брада и лицето, той не ги гори”, обясни той.

Отец Антоний подчерта, че за първи път в българската делегация участва и македонски духовник. „Дай Боже, един ден и македонската църква, която, за съжаление, пребивава в схизма, да служим заедно, но това трябва да стане в пълен консенсус и единодушие между всички православни църкви”, каза още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.