Според медийни публикации синът на земеделския министър одитирал проекти за милиони, свързани с Фонд "Земеделие"

Скандалът с къщите за гости стигна и до сина на земеделския министър. Медийни публикации твърдят, че като част от американска фирма за независими оценки, Антоан Порожанов е одитирал проекти за милиони, свързани с Фонд „Земеделие”, а неправителствена  организация подаде сигнал до антикорупционния орган срещу министъра. Пред NOVA и министърът, и синът му категорично отрекоха обвиненията.

Според Румен Порожанов, изнесената от онлайн издание информация не отговаря на истината. Синът му бил започнал като стажант в американската фирма още  през 2012 година. „По никакъв начин той не е участвал в одитни екипи на Делойт, които са проверявали Фонд „Земеделие”. Това не е случайна фирма. Не искам да кометирам, само ще каже,че това не е вярно”, коментира той.

АКЦИЯ "КЪЩА ЗА ГОСТИ": Актове за над 10 милиона лева

 Синът на министър Порожанов също отрече твърденията, но отказа да застане пред камера. „Периодите- да съвпадат, това не е тайна за никого. Но това е американска фирма, която взима конфликтът на интереси за доста сериозно нещо и аз никога не съм бил в екипа, който одитира ДФЗ”, обясни Антоан Порожанов и допълни, че никога не е работил в одита фонда.

Неправителствена организация вече внесе и сигнал до Върховната касационна прокуратура и антикорупционната комисия.

Ще губим ли пари след скандалите с къщите за гости?

Междувременно на преден план излизат и още интересни казуси около къщите за гости. Оказва се, че има хора, които са купили готов проект, с вече   одобрено финансиране. И че това е напълно законно.„И ние трябваше почти веднага да започнем строителството, защото изтичаше част от документацията и разрешителното за строеж”, коментира Даниела Тончева, собственик на къща за гости. 

Проверяват ли се къщите за гости, строени с европейски пари?

Проектът за нея е на стойност около 250 хиляди лева. Чрез Фонд  „Земеделие получават 70 процента от финансирането. Проверките на всички къщи за гости продължават. До момента, държавата е съставила актове за над 10 милиона лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.