Самолетът му кацна на Летище София

Папа Франциск пристигна в България. Самолетът му кацна на Летище София към 09.50 ч. българско време. На борда имаше и екип на NOVA - репортерът Методи Владимиров и операторът Димитър Василев.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Светият отец идва у нас със свита от 35-има души - най-висши представители на Светия престол.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В София папа Франциск беше посрещнат с традиционните български хляб и сол и приветстван от премиера Бойко Борисов.

СНИМКИ ОТ ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ВИЖТЕ ТУК 

След месеци подготовка за богатата програма да лети с папата от Ватикана за София тръгна екип на NOVA. И след запознанството главата на Римокатолическата църква получи подарък – дървен просфорен печат от 1901 г., който е използван от българско християнско семейство от Северозападна България. С него те са освещавали празнични пити, погачи и хлябове. Вярвали са, че за да бъдат докоснати от Бога, е трябвало да изпишат имената си на този печат и с него да осветят хляба – символ на Тялото Божие.

ПАПА ФРАНЦИСК НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ОЛЕГ ПОПОВ

На печата, който екипа на NOVA подари на папа Франциск,са изписани имената на мъж и жена, живели в района около Видин и Белоградчик – Никола и Иовика.Папата на хората - първият на име Франциск, вторият на гости в България. Главата на Римокатолическата църква дойде по покана на първите държавни мъже – президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов. И качи на самолета си 70 журналисти то цял свят.

На земята папата не гледа телевизия. Заради обет. Но в небето телевизията видя човека Хорхе Берголио - свободолюбив и уважителен.

От другата страна на полета - България. Посрещането на папата - деца в носии и лично министър-председателя. И в кратката среща на четири очи - разговор за световните въпроси на мира.

„Целият народ ви вярва в молитвите срещу война”, заяви премиерът Борисов. Той подари на папата икона, омофор - лента-символ на епископската власт, и кисело мляко.

След кратка среща на четири очи с премиера Борисов, Светият отец се отправи към президентството. С тържествена церемония папа Франциск беше приет от президента Румен Радев. След срещата той поздрави стотиците хора, събрали се пред „Дондуков” 2 и отправи послание за мир, спиране на демографския срив и справяне с мигрантската криза.

Огромно множество се беше събрало и пред храм паметника „Св. Александър Невски”. Там папа Франциск влезе, след срещата си с патриарх Неофит, за да се помоли. Точно в 13:00 светият отец отправи и молитвата царице небесна.

Най-интересните гости и публични личности ще коментират визитата в няколко извънредни предавания „Да видиш папата по NOVA“. „Да видиш папата по NOVA“ с повече от 15 часа на живо и извънредни предавания в телевизионния ефир

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА ПАПАТА У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.