Един изпълнен обществен дълг го превръща в герой

Редник Никола Върбанов спаси живота на 11-годишно дете, което падна в придошлите води на водопад край Карлово. Вместо да избере емигрантския път към Англия, 29- годишният мъж от Карлово решил да посвети живота си на армията. От 6 –години служи в Карловската бригада.

„Да си военнослужещ в днешно време е дълг, чест, призвание. Средното ми образование е хлебарство и сладкарство, производство на хляб и сладкарски изделия”, разказва редник Върбанов.

Избира да продължи висшето си образование във военното училище във Велико Търново. Смята, че освен престиж, работата в Българската армия му гарантира финансова сигурност и развитие.

„Военнослужещите в мирно време тяхно задължение и дълг е да помагат на обществото по всеки възможен начин”, редник Върбанов.

Наградиха спасителите на момиченцето, паднало от водопад край Карлово

И точно един такъв изпълнен обществен дълг го превръща в герой, както го наричат в Карлово. В началото на март три деца излизат на разходка край водопада Сучурум. Едното от тях се подхлъзва и пада от 10 метра височина. 11-годишното момиче започва да се дави в бурната вода. По случайност Никола се оказва наблизо и без да се замислят със своя приятел влизат в ледените води.

„След като намерихме момиченцето във водата, аз го изкарах долу под моста. Там има като бряг. Проверих му пулса, видях, че няма, че не диша. Беше цялото посиняло и веднага започнах да му правя сърдечен масаж, а моят приятел Тони да го обдишваше, докато успее да си поеме въздух и да дойде в съзнание”, разказва редник Върбанов.

Борбата за живота на детето продължила няколко минути. Никола признава, че успял да се справи с критичната ситуация, тъй като е посещавал курс за подготовка във Военна болница-София.

СЛЕД ОПИТ ЗА СЕЛФИ: Дете падна в река (ВИДЕО)

„Момента, който няма забравя, е когато видях тялото във водата. Тогава може би изпитах най-големия шок. И следващия, в който успя да си поеме въздух. Това е може би моментът, който наистина няма да забравя, когато успя да се върне в живота”, разказва Върбанов.

Наложило се изваденото от водата момиче да прекара няколко дни в болница в Пловдив, докато се възстанови. Никола я посетил.

Майката на спасеното момиче твърди, че ще е благодарна на военнослужещия цял живот. А спасената петокласнничка отскоро отново ходи на училище, а Никола мечтае да стане офицер и един ден да отиде на мисия зад граница. Като признание за спасения детски живот той беше награден с грамота и златна значка от община Карлово.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.