Комисията по правни въпроси подкрепи на второ четене промените в Закона за държавната собственост

Комисията по правни въпроси подкрепи на второ четене промените в Закона за държавната собственост, свързани с процедурата по отчуждаването на частни имоти, пише БГНЕС.

С промените вносителите се надяват да се оптимизира процедурата, а целта е да се защитят особено важни държавни или обществени интереси. Измененията предвиждат в 7-дневен срок от постъпването на искането съдът да допуска предварително изпълнение на акта за отчуждаване, но само ако става въпрос за реализирането и изграждането на значими инфраструктурни обекти и обекти с национално значение. За това обаче трябва да бъдат налице няколко условия – имотът да не е единствено жилище на собственика, както и определеното обезщетение да е внесено по сметка на правоимащото лице или областния управител.

Собственици на над 50 дка отчуждени земеделски имоти ще бъдат добре компенсирани

„Предвижда се и много ясен механизъм за това, ако земята е земеделска или горски фонд, както и ако върху нея има сграда с някаква производствена мощност. На собственика ще бъде изплащано обезщетение за приходите, които би получил от момента на предварителното влизане на държавата в имота до окончателната оценка, която ще даде съда като компетентен орган. Целта хем да се защити националния интерес – да не забавяме големите инфраструктурни проекти, но да е гарантирана и неприкосновеността на частната собственост“, коментира за БГНЕС депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, който е сред вносителите на законопроекта. Според него с промените се търси баланс между частния и държавния интерес.

До 10 дни започва разширяването на околовръстното от “Цариградско” до кв.“Младост”

„Всички искаме инвестиции, по-достъпна среда и връзка между регионите, но това изисква и своите административни стъпки, които трябва да бъдат извървени. Опитали сме се да намалим сроковете за това, чрез предварително въвеждане в имота, но същевременно частната собственост да не бъде накърнявана“, обясни още Ненков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.