Енергийният министър обясни, че промяната в закона от юли 2015-та е законна и реално е премахнала двойното финансиране при ВЕИ производителите

Протест и на производители на възобновяема енергия пред Министерския съвет. Фирми поискаха тока, който произвеждат, да се изкупува на по-висока цена. Според търговците, параграф 18 от Закона за възобновяемите енергийни източници ощетява малките производители. Те излязоха на протест със счупени соларни панели и с въжета, окачени на врата.

Енергийният министър обясни, че промяната в закона от юли 2015-та е законна и реално е премахнала двойното финансиране при ВЕИ производителите - от една страна пари от европрограми, от друга страна - договаряне за по-висока цена за изкупуване на тока.

Петкова: Държавата няма вина за шоковите цени на енергийната борса

Защитили сме едни проекти за една цена, но държават ни остави на минимална цена. На практика нямаме полезен ход – всичките сме пред фалит. Моята фирма е семейна, заложили сме двата апартамента на родителите ми”, коментира Александър Тодоров.

„Нашето искане е да се спазва закона, какъвто го е написал законодателят. Да правиш бизнес в България означава да се самообесиш”, обясни Тихомир Тошев.

„За мен работиха 4 човека в село Тодоричене – вече никой не работи. централата работи на магия, късмет е, че не се разваля – всичко е на магия”, сподели Красимир Петров.

Реакцията на енергийният министър не закъсня. „Решението на Конституционният съд е категорично, че разпоредбата е законна. Този протест не е аргументирам, надявам се колегите да си припомнят какво сме си говорили през годините”, коментира Теменужка Петкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.