Темата коментират международните анализатори д-р Мартин Табаков и Яшар Абдулселямоглу

Напрежението в Персийския залив расте. Дали това ще доведе до война между САЩ и Иран? Темата коментират международните анализатори д-р Мартин Табаков и Яшар Абдулселямоглу, който е и преподавател в Софийския университет.

Според Абдулселямоглу готвената евентуална война е най-голямата по размери и няма как хората да не се притесняват от този факт.

„Американската политика, особено когато се олицетворява напълно от президента, има два инструмента,  които експлоатира спрямо Иран. Единият е този, с който свикнахме, откакто Тръмп е на власт - икономическият. Тук говорим за политиката за налагане на максимален натиск спрямо Иран”, коментира д-р Табаков и допълни, че санкциите касаят банковия и петролния сектор на близкоизточната страна.

САЩ VS. КИТАЙ: Докъде ще стигне търговският конфликт?

Според преподавателя в СУ има няколко причини за възникването на напрежението. „Това, което се декларира, е, че има заплахи от иранските военни мисии в Иран, Ирак и други арабски страни към Америка. Това може да е заплаха към политиката на Тръмп спрямо продажбата на петрол”, коментира Яшар Абдулселямоглу.

Целия разговор вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.