Темата коментират експертите Иван Велков и Никола Филипов

„Китайските бизнес среди са обидени. Зловещо обидени. Това излиза извън рамките дори на маркетинговите войни, а тук говорим за президенти на държави”. Така Иван Велков, експерт по Китай, коментира поредния етап от икономическото напрежение между САЩ и Китай.

По-рано днес американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на Съединените щати от чуждестранни заплахи. С подписания указ се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване на производители, които могат да представляват опасност за сигурността на страната. 

Китай обяви, че налага нови мита за американски стоки

Финансистът Никола Филипов коментира, че президентът на САЩ е дошъл на власт с тезата, че „Китай трябва да бъде ударен по всевъзможен начин”. „Тръмп започна със серия от преговори, които целяха да се намалят тарифите, които Китай налага на САЩ. Всичко започна доста плавно и изведнъж стана голяма ескалация", каза Филипов.

Той припомни, че само преди седмица Тръмп наложи 25-процентни мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, а Китай отвърна с мита за 60 милиарда.

„Цялата тази визия на Тръмп за тези тарифи е пагубна за икономиката. Той направи редица позитивни неща като намаляване на данъците и дерегулации, които дадоха голям тласък на щатската икономика. Но тези тарифи я спират", обясни той.

Велков обясни, че ярките фрази не са силата и стилистиката на Китай. По думите му врагът не се крие в лицето на САЩ, а в самия Тръмп. "Това е и обидата на съвременното общество, което започна да прави разлика кога се говори за пред публика и кога има дълбок смисъл и прагматизъм", каза още Иван Велков.

Той смята, че Китай винаги ще получи овации в определени групи аудитории. "Не всички си дават сметка колко унифициран може да бъде отговорът на Китай и няма да бъде с усилие и с разходи, а просто заради генетично заложената им реакция, ако някой ги обижда", каза Велков.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.