Според Българския енергиен и минен форум НЕК генерира загуби, а причината е недоброто управление

Дупката в бюджета на Националната електрическа компания е надхвърлила 5 милиарда лева. Това обявиха експерти от Българския енергиен и минен форум. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова оспори цифрата и обяви, че дълговете са свити в сравнение с 2014-та година.

От Българския енергиен и минен форум изчисляват, че НЕК генерира загуби, а причината е недоброто управление. „Сумиране на тези числа надвишава 5 млрд.  Повишението на цената на ел. енергията е трета стъпка, но не е и първа стъпка, за да се върви към решаването на проблемите с дефицита”, коментира Антон Иванов от Български енергиен и минен форум.

Работодателите категорично срещу претенциите на производителите на ток от ВЕИ

Дълговете в енергетиката идвали от три държавни дружества – НЕК, ТЕЦ „Марица Изток” 2 и „Топлофикация - София”. Министърът на енергетиката оспори размера им.

„Аз не знам откъде г-н Иванов борави с подобни данни. В НЕК, благодарение на тези мерки, които бяха предприети, тарифният дефицит е свит и намален до минимално количество”, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Заради производството на енергия от въглища ТЕЦ-овете плащат за въглеродни емисии. Държавата покрива таксата, включително и на част от частните.

Работодателите и НЕК в схватка: Докъде ще стигне недоволството?

На въпрос кога американските централи ще започнат сами да си купуват емисиите, а не НЕК да им ги купува и българската държава, Пеккова отговори: „Ами, това е добър въпрос. Разговорите в тази посока се водят, знаете, с посредничеството на ЕК”.

Допълнителен удар по родния пазар нанася вносът от страни, които не са част от ЕС. „В един момент се оказва, че ние ставаме по-неконкурентно способни от нашите съседи, които нямат този ангажимент да купуват емисии или да спазват определени правила”, посочи Петкова.

Цената на тока се формира като микс от производството на енергия от различни източници – сред които са ВЕЦ-овете, топлоцентралите и възобновяемите енергийни източници. С писмо от вчера работодателските организации оспориха претенциите на собствениците на малки ВЕИ-та да бъдат компенсирани допълнително. Според тях те вече били получили двойно финансиране. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.