България ще гарантира диверсификация на газа с изграждането на интерконектора с Гърция, каза още премиерът

В дните преди изборите са възможни и провокации, допусна премиерът Борисов. "В четвъртък или петък ще ни правят "Костинброд" – ще има някакъв вариант. Нали си спомняте лъжата?! Пак същите кандидати са там. Когато отидоха и казаха, че в Костинброд се правят фалшиви бюлетини, че има автобуси с двойни дъна... Помните ли? Чудовищна история. 100% лъжа и измама… ще гледат да ни ударят с някаква лъжа, да няма време да реагираме…". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на основното предизборно събитие на партията, което се проведе в зала "Арена Армеец" в София. 

"Има ясно разписани правила за избора на главен прокурор - не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът". Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на основното предизборно събитие на партията, което се проведе в зала "Арена Армеец" в София.  Борисов коментира и консултациите при президента за избор на главен прокурор: „Като отиде магистратът сам на тази среща в президентството какво прави, за какво си говори. Има ясно разписани правила – съдиите си избират съдиите, прокурорите - прокурорите. Промените стават в парламента и не се меси нито кметът на София, нито премиерът, нито президентът“, каза Борисов.

Премиерът коментира и предстоящото стартиране на изграждането на интерконектора с Гърция. "В момента през България минават 17 млрд. кубика газ. Това е транзитът за Турция, Гърция и Северна Македония. Със спирането му, нашите тръби се изпразват. Ние не искаме повече от количеството газ, което имаме в тръбите, т.е. искаме да си останат нашите количества. За да е спокоен Западът, в сряда с Ципрас стартираме интерконектора България – Гърция, така че председателят на ЕК да е сигурен, че ще има диверсификация на газа. Така председателят на ЕК ще бъде сигурен, че България не може да бъде манипулирана, да й се извиват ръцете с доставки на газ. Имаме подкрепата на ЕК за газов хъб "Балкан", съответно за тези 15 млрд. - загубите от 2 млрд. кубика ще компенсираме с азерски газ и втечнен газ”, обясни Борисов.

"Говоря само с факти и не нападам никого. Ние сме като Кобрата, продължаваме напред и така. Няма нито в една сфера, в която държавата да е в по-лошо състояние отколкото в била преди управлението на ГЕРБ. Рекордно ниска безработица, рекорден БВП, рекорден брой инвестиции и то в истински заводи", каза премиерът по време на изказването си пред симпатизантите на ГЕРБ. 

„За първи път в историята България изнася повече за Германия, отколкото внася. Това е факт, защото имаме много висококвалифицирани работници, но вследствие на много политици от прехода, включително и ние, които рекламираха държавата, че е евтина работна ръка, сега сме си поставили като основна цел повишаване и то многократно на доходите. Ще се върнат ли висококвалифицираните българи при по-добри заплати? Ще се върнат, разбира се”, каза още премиерът.

„Европа е един организъм, една система”, каза той и се обърна към Манфред Вебер, който беше официален гост на събитието: „Ние можем да ви гарантираме финансова стабилност, и доходите, и инфраструктурата, и опазването на външната граница на ЕС - ние това можем да го правим. Гарантираме, и това сме говорили с колегите от СДС, членовете, избрани от тази листа, ще бъдат единни и дисциплинирани и ще изпълняват общите решения на ЕНП”.

Снимка: Олег Попов

Борисов посочи и задачите, които ще поставят евродепутатите пред ЕК след изборите в неделя - кохезионната политика, Шенген и развитието на Западните Балкани. "Единственият шанс за развитие на държавите от Централна и Източна Европа и Западните Балкани - не трябва да се променя кохезионната политика. Дигиталната ясно, цифровата ясно - подкрепяме. Но кохезионната не трябва да се променя, защото ние сме обещали на българите, освен „Струма”, „Тракия”, „Марица”, „Люлин”, сме обещали „Хемус”, пътя Ботевград- Мездра от Враца към Монтана", каза премиерът.

Той напомни, че България е готова за пълноправно членство в Шенген.

България в Шенген – това е сред първите задачи на кандидата за нов председател на Европейската комисия – Манфред Вебер от Европейската народна партия. Пред хилядите симпатизанти на ГЕРБ той обеща, че ще се бори за Европа на равенството, ако заеме поста на Жан-Клод Юнкер. Вебер се включи в най-голямото предизборно събитие на ГЕРБ в столичната зала "Арена Армеец". Във форума участваха министри, народни представители, кметове, събраха се и кандидатите за евродепутати на ГЕРБ и СДС.

Снимка: Олег Попов

„Имаме още много енергия да си изкараме мандата”, беше категоричен премиерът.

ОЩЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Той призова местните структури на партията да се организират добре за изборите. „Помолете се на хората да ни извинят за слабостите. Извлекли сме си поуки. Много добри неща правим, но това веднага се приема за даденост. Навремето не е имало нито паркове, нито фонтани, нито метро… сега, когато работят, пак са недоволни. Всеки ден трябва да се доказваме. Имаме още много енергия да си изкараме мандата, местните избори. Но помолете се на хората да се върнат в неделя и да гласуват – нека да направят този жест към нас“, коментира Борисов. „Още вечерта на изборите на 26 май ще започнат преговорите между основните политически европейски сили. На 28 май се събираме в Брюксел вече да се взимат решения. И когато партията е победила, имам силата да отида да предлагам моя кандидат. А ако загубим, не е същото. Така че тези избори са важни за нас, за Манфред Вебер, за Европа. Така че, мили мои, максимална концентрация. Помните при предишни избори лъжата – това се готвят да направят пак примерно четвъртък или петък, за да не можем да реагираме. Така че искам да сме максимално концентрирани тогава“, каза още Бойко Борисов.

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.