Наблюдава се тенденция повече хора да виждат в Иран заплаха или да казват, че войната е много вероятна

Половината от всички американци смятат, че "в следващите няколко години" САЩ ще тръгнат на война с Иран. Това сочи проучване на Ройтерс и "Ипсос", публикувано на фона на повишилото се напрежение между двете страни, съобщават Ройтерс и БТА.

Макар американците тази година да са по-обезпокоени от Иран като заплаха за сигурността, отколкото са били преди година, малцина от тях биха подкрепили превантивен удар на САЩ срещу иранската армия. Но ако Иран нападне пръв САЩ, според всеки четвърти американец, от страна на Вашингтон трябва да последва военен отговор, било то ограничен или не.

Маас: Терористичните групировки може да провокират война между САЩ и Иран

САЩ придвижиха самолетоносач и други военни сили към Персийския залив в отговор на разузнавателни данни, че Иран може да крои план срещу американските интереси, твърдение, което Техеран отрича.

Близо половината от американците – 49% - не одобряват подхода на президента Доналд Тръмп в отношенията с Иран, от тях 31% посочват, че категорично не го одобряват. Общо 39% от запитаните одобряват политиката на Тръмп.

Според изследването 51% от пълнолетните американци смятат, че САЩ и Иран в следващите няколко години ще стигнат до война, което е с 8% повече в сравнение със сходно проучване, публикувано през юни 2018 г. В тазгодишното изследване и сред демократи, и сред републиканци се наблюдава тенденция повече хора да виждат в Иран заплаха или да казват, че войната е много вероятна.

53% определят Иран или като "сериозна" или като "непосредствена" заплаха, което е с 6% повече в сравнение със сходно проучване от юли миналата година. За сравнение, 58% от американците определят Северна Корея като заплаха, а 51% - Русия.

Тръмп: Не сме предлагали разговори с Иран

Въпреки безпокойството им според 60% от американците САЩ не трябва да нанасят изпреварващ удар по иранската армия, а 12% са за това Вашингтон да нападне първи.

Но ако Иран нападне, 79% посочват, че САЩ трябва да дадат военен отговор, от тях 40% са за ограничен отговор с въздушни удари, а 39% са за пълномащабно нахлуване.

Проучването е направено в интернет на английски на цялата територия на САЩ между 17 и 20 май. Анкетирани са 1007 пълнолетни, от тях 377 демократи и 313 републиканци. Статистическата грешка е 4%.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.