Резултатите от гласуването се очакват в понеделник

Започнаха изборите за Европейски парламент в Ирландия. Вотът беше засенчен от неуспеха на съседна Великобритания да напусне блока почти три години след референдума за Брезит.

След месеци на политическа парализа в Лондон и на фона на опасенията за икономически трусове, повечето от основните партии в Ирландия проведоха активна кампания, за да затвърдят мястото на страната в бъдещето на европейския проект.

Кандидатите за Европейски парламент също обещаха да намалят икономическия шок, който се очаква да засегне и Ирландия, ако и когато най-близкият й търговски партньор напусне Европейския съюз.

Европейските избори в цифри

Ирландия ще получи още две нови места в бъдещия Европарламент, създадени в рамките на очакването 73-те британски депутати да се оттеглят от поста си, когато страната напусне ЕС.

Новите ирландски евродепутати обаче няма да могат да заемат постовете си докато Великобритания не приключи развода си с ЕС.

Резултатите от гласуването на европейските избори се очакват в понеделник.

В Чехия започна двудневния процес на гласуване, ден след като вот беше проведен във Великобритания, а също и в Холандия, където лейбъристите спечелиха изненадваща победа с най-много места в изборите, сочат екзит пол проучвания.

Останалите държави от 28-членния ЕС ще гласуват в събота или неделя.

Ирландия също гласува днес и на референдум за реформиране на законите за развод в пореден опит за за модернизиране на някога непоколебимата католическа нация.

Понастоящем двойките трябва да живеят отделно в продължение на четири от пет години, преди да могат да се разведат – следваща стъпка на референдума от 1995 година, който узакони разпадането на брака.

Ако разпоредбата бъде отменена, ирландското правителство е сигнализирало, че ще внесе законодателство, което ще съкрати изискването за две от предходните три години.

Поредното гласуване идва след референдум миналия май, в който 66% от ирландските граждани подкрепиха отмяната за забрана на абортите.

През октомври гласоподавателите в католическата държава също отмениха рядко налаганата забрана за богохулството.

Резултатът от референдума се очаква да бъде обявен в събота. 

В деня на вота бъдете с нас. Харесайте Facebook страницата на Новините на NOVA и следете развитието на изборния ден и получавайте ексклузивна информация за хода на вота. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК