Пред Висшия съдебен съвет настоящият обвинител номер 1 представи график на процедурата

Новият главен прокурор да бъде избран до 14 ноември предложи сегашният обвинител номер 1 Сотир Цацаров. Пред Висшия съдебен съвет Цацаров представи график на процедурата, а магистратите го одобриха.

Следва предложението да бъде гласувано от пленума на ВСС на следващото има заседание, предаде БТА.

Според времевия график на 14 ноември на заседание на Пленума на ВСС трябва да се изслушат кандидатите за главен прокурор и да се проведе гласуване за избор.

Какъв трябва да е новият главен прокурор?

В началото на заседанието Сотир Цацаров отбеляза, че приемането на хронограма не фигурира в законовите норми, но такава практика има в предишните избори и според него тази практика трябвало да бъде следвана, тя била предпоставка за организираност.

Във времевия график е отбелязано откриването на процедура за избор от Пленума на ВСС да се направи на 15 юли. Оттам следват четири поредни заседания, последното на 29 юли, на които да има възможност за издигане на кандидатури.

След последното заседание започва да тече 14-дневен срок за представяне на концепции като крайният срок да бъде 12 август. Концепциите ще бъдат качени на сайта на ВСС.

До 7 октомври е крайният срок за изготвяне на докладите на комисията по атестиране за кандидатите. На 30 октомври на заседание на прокурорската колегия ще се проведе обсъждане и гласуване за допустимост на кандидатурите. Срокът за въпроси от граждански организации към кандидатите е 6 ноември, сочи още хронограмата.

Даниела Машев, говорител на прокурорската колегия, каза пред медиите, че предложената хронограма оптимално осигурява гаранция на процедурата, че ще бъде справедлива, прозрачна и абсолютно публична.

Машева допълни, че ако правосъдният министър не номинира кандидатура ще има максимум три кандидатури, защото всяка трябва да бъде подкрепена от минимум трима члена на прокурорската колегия.

На въпрос дали зам.-главният прокурор Иван Гешев е подходящ за нов главен прокурор, Даниела Машева отговори, че "да, той има определени качества" и отбеляза, че за членовете на ВСС са много важни нравствените и професионални качества на кандидата. Тя посочи още, че е добър вариант новият главен прокурор да бъде човек от прокуратурата, защото той ще познава много добре проблемите в системата. Според Машева няма пречка прокуратурата да се ръководи и от жена, ако има нужните качества. 

Даниела Машева коментира още, че не би следвало да се отчитат като негатив приключили положително за кандидата проверки за негови нарушения.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари догодина

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.