Снимките запечатват образите на съвременните търговци на емблематичното място

Фотографии на млади студенти от Нов български университет показват новите лица от  Женския пазар. Снимките запечатват образите на съвременните търговци на емблематичното място, запазило културата на Стара София.

Едно от най-колоритните места в столицата, където можеш да намериш череши само за 1,6 лв. за килограм. Има много история от черно-белите снимки до цветните фотографии, които са запечатали едни от най-интересните типажи тук на пазара.

Още от миналия век  Женският пазар е символ на пъстрата картина от сергии и смесицата на продавачи. Тук винаги е царяло оживление, пазарене и препирни.

„Да развием това градско място, превръщайки го в привлекателно не само за търговците, но и за социални преживявания", казва Драгомир Димитров.

За да съпреживеят емоциите на търговците, студенти застават зад обектива, за да запечатат израженията им, докато продават стоката си. „Беше удоволствие, защото те са едни цветни български образи и съхраняват тази красива страна на битовизма от провинцията в градската среда", обяснява Александра Аргирова.

Сред тях е 14-годишният Илия. От малък помага на родителите си. Изненадан е да види физиономията си на стената. „Тук продавам розови домати от Петрич. Аз още от 7-годишен съм продавал и съм правил доста големи опашки”, спомня си той.

ДОКУМЕНТАЛНОТО ОКО НА ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ: Фотографът Йозеф Куделка с изложба у нас

Не всички са се съгласявали да позират пред обективите на студентите. "Един човек не искаше да бъде сниман, но хората до него призоваха да го снимам. Това е една от снимките, които е включена в изложбата. Срамът със сигурност беше главна част в това да не искат да бъдат снимани”, смята Яна Тодорова. Тя запечатва усмивката на иракчанина Басман, но всички му викат Боби. Бяга от Ирак заради войната. У нас идва с цялото си семейство и родителите му.

„Много ми харесва тук в България, свикнах вече”, казва Басман.

На известност се радва и Георги. Продава грънци на пазара от четвърт век. "Даже имам чувството, че 50 на 50 са българи и чужденци вече”, споделя той.

„Доста успешни психологически портрети, които освен всичко имат и репортажен характер”, обясни д-р Лиляна Караджова.

Новите лица от Женския пазар могат да се видят в галерия "Сердика" на Женския пазар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.