Показва 75 фотографии от серията „Изгнания“

Световноизвестният фотограф Йозеф Куделка  с изложба у нас. За първи път извън Франция в Софийската градска художествена галерия ще  видим  75 фотографии от серията „Изгнания“, които лично Куделка е подредил. Документалното око на Пражката пролет - легендарният чешки фотограф с френски паспорт е истински майстор на фотографията.

Човекът, който рискува живота си, за да снима съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г. Негативите на снимките, които прави по улиците на размирния град, са изнесени нелегално от страната. По-късно попадат в агенция "Магнум". Снимките му носят световна слава. Той оставя убедителни фотодокументи за  генезиса и страховете на Европа.

Представят изложба на една от най-забележителните жени в световната фотография

Мисля, че снимките от Прага 1968 г. взеха едни други измерения.  Отначало бяха просто документи на това, което се случи в Чехословакия, защото руснаците не искаха да кажат истината. Не е важно на снимките кой е руснак и кой е чех, важното е, че единият държи Калашников, а другият не държи Калашников. Тези снимки показват един народ, който искаше да постигне свободата, а друг идваше да му я отнеме", каза Йозеф Куделка.

Повече от четири десетилетия Куделка, странстващ и независим фотограф, създава проницателно и въздействащо изкуство, отдадено на човека и неговата среда.

„Добрата снимка е тази, която може да каже различни неща на различните хора в зависимост от начина, по който я видят", обясни фотографът.

Творчеството на Куделка идва директно от Националния музей за модерно изкуство "Жорж Помпиду" в Париж.

Снимките на един от най-награждаваните фотографи в света ще бъдат изложени до 9 юни в Софийската градска галерия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.