Вивиан Майер става известна със снимките си едва след смъртта си

За първи път пред българска публика показват  фотографии на една от най-забележителните жени в световната фотография - Вивиан Майер. Тя става известна със снимките си едва след смъртта й, а цялото й творчество е събирано, докато била детегледачка. Тогава просто снимала всичко, което вижда за свое удоволствие.

Тя е толкова известна, че животът й е разказан в документален филм, номиниран за „Оскар”.

„Това е филмът, който нейният откривател Джон Малуф прави заедно с един режисьор, за да популяризира откритието си”, разказва Гергана Мудова, програмен директор на Фондация „Мусиз”.

През 2007 г. брокерът на недвижими имоти Малуф купува от аукцион кашон с непроявени ленти и видео филми от 50-те и 60-те години за 380 долара. Сума, която по-късно ще му донесе милиони. Кадър след кадър той се убеждава, че е попаднал на нещо голямо. Година след покупката си, Джон попада на следа - плик от лаборатория с името на получателя. Така открива коя е тайнствената жена зад фотоапарата.

„Тя била напълно неизвестна. 40 години работи като детегледачка. Винаги се е криела от това, което върши. Казвала е на хората, че работи нещо като детектив! Единствените й спътници в тези разследвания са били децата, които гледа, които са го приемали като игра”, разказва Мудова.

Градски сюжети и истински истории, в които тя улавя пулса на Ню Йорк, Чикаго, Маями и Париж. Работата на Вивиан Майер включва над 120 000 фотографии. Тя е смятана за един от най-емблематичните автори на улична фотография в света.

„Тя е била абсолютно Мери Попинс, докато прави едни от най-забележителните стрийт снимки в историята на фотографията! Не случайно сравняват композициите й с тези на Анри Картие Берсон - създателят на агенция „Магнум””, обяснява Гергана Мудова.

Обективът на Мейер е запечатал актрисата Одри Хепбърн, както и Кърк Дъглас на премиерата на „Спартак” в Чикаго.

„Така да се каже откритието на 21 век - жена, която е живяла в мистерия, която била изключително дискретна и сега открита за света! Един от най-големите феминисти във фотографията”, определя я Гергана Мудова.

Фотографиите на Вивиан Майер можем да разгледаме до 2 юни в Софийската градска художествена галерия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.