България е в топ 4 в евросъюза по лоши заеми

България е в топ 4 в евросъюза по лоши заеми. При нас кредити се просрочват три пъти по-често, отколкото при средния европеец. Данните са на БНБ, цитирани от омбудсмана Мая Манолова. Милиони левове в бързи заеми се въртят в българските домакинства. Според последните данни на БНБ до края на март - 535 милиона лева са отпуснати на хората за срок до една година. Близо 12 % от хората забавят плащането си с поне 3 месеца. Според Мая Манолова компаниите за бързи кредити заобикалят закона, затова тя предлага промени.

Бързите кредити на свое име брои Тихомир Христов. Според кредитния регистър той е изтеглил пет заема от пет фирми миналия февруари. В действителност - никога не е влизал в техен офис, а е станал жертва на измама. „Поне да се свържат с лицето да видят то ли е, не е ли то, не знам как ги раздават просто. Осъмнах с пет бързи кредита на мое име. Три по 1000, един 500 и един 800. Сега, с лихвите, дългът от 4300 нараснал пет пъти, въпреки разследването” каза Тихомир Христов.

Манолова за скандала с партийните субсидии: Ощетен е общественият интерес

Националният омбудсман предложи промени - да се изчистят неравноправните клаузи. Например, неустойка за липса на поръчител. „Забележете, този поръчител трябва да взима 7 пъти минималната работна заплата, добави Мая Манолова.

Факт, има допълнителни услуги, които потребителите плащат, за да получи потребителят по-добър кредит, но това е изборът, който прави всеки пътуващ дали да пътува с кола, самолет” каза председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране Николай Цветанов. 

„Не може да искате от сладкаря да прави изследване колко е наднормено теглото на клиента - няма да го направи. По-скоро всички ще му се привиждат слабички и недохранени, просто защото интересът да продаваш е по-голям”, коментира Богомил Николов от "Активни потребители".

БНБ затяга контрола над лошите кредити

Екипът на омбудсмана предлага на фирмите за бързи кредити да се издава лиценз, а при щета - да се отнема. В момента те само се регистрират, а според юристи, правилата могат да се затегнат още. „Общите условия, които се предоставят на потребителите, да бъдат предварително одобрявани и съгласувани от Комисията за защита на потребителите”, каза адвокатът Албена Ботева.

По данни на Комисията за защита на потребителите, под 500 души са се оплакали от фирми за бързи кредити за година и три месеца. "Ние няма как да имаме по един служител в офис на всеки бърз кредит, за да следим точно кои общи условия ще дадат”, коментира председателят на КЗП  Димитър Маргаритов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.