Спазването им става задължително от 30 юни за банки, при които брутните лоши кредити са 5%

Нови правила за управление на лошите кредити трябва да въведат банките. Насоките за тях са на Европейския банков орган и са одобрени от БНБ. Спазването им става задължително от 30 юни за банки, при които брутните лоши кредити са 5% или повече от сумата на останалите заеми. Ако рисковите са концентрирани в регион, сектор или са раздадени на свързани лица, правилата действат независимо от размера им, съобщава "24 часа".

Всички банки вече ще правят рискови профили на кредитополучателите. Тези с най-слаб рейтинг ще се наблюдават непрекъснато от специални звена. При свързани лица най-лошият рейтинг ще се присъжда за цялата група. Клиенти, които са били вече в просрочие над 30 дни, автоматично получават най-висок рисков профил. Задължително ще се проучват освен кредитоискателите и гарантите, обезпеченията, имотният пазар, общата икономическа ситуация.

БНБ: Ръст при кредитите за нефинансови предприятия и при кредитите за домакинства през 2018 г.

Одобрените от експертите на Димитър Радев насоки предписват банките да имат свой сценарий за общо влошаване на външната среда, напр. криза или рецесия.

Заплащането в трезорите трябва да се обвърже с управлението на лошите заеми. Част от плана трябва да е и методика за управление на принудително иззети активи.

Специално внимание в правилата е отделено на оценителите. Те не трябва да имат отношение към размера на кредита, таксите и имуществото, което оценяват. Специално ще се следи за свързаност с продавача и с купувача на имота.

Преструктуриране на лош кредит при ипотека на имот ще се разрешава до 24 месеца, а при търговски обект - до 12 месеца. Останалите разрешени опции за преструктуриране включват намаляване на погасителните вноски за кратък период от време, още по-кратък гратисен период, капитализация на дълга, намаляване на лихвата, удължаване на падежа, допълнително обезпечение, разсрочени плащания, конвертиране на валута, рефинансиране на дълга или неговото консолидиране. До частично или пълно опрощаване на дълг ще се пристъпва само ако се докаже, че другите опции не работят.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.