Депутатите одобриха промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Депутатите приеха нови правила за дивото къмпингуване. Освен това със законови промени те забраниха палатките и чадърите върху дюните на морето. Текстовете бяха гласувани на фона на вече едноседмични екопротести.

Позицията на екоактивистите – поправките ограничавали свободното къмпингуване, а вместо това оставал въпросът с презастрояването на българското Черноморие. В пленарната зала не липсваше сблъсъкът между управляващи и опозиция. Но в крайна сметка стана ясно едно - от днес 4 министерства започват да работят по наредба, която ще определи зоните за свободното къмпингуване.

Дебатът в залата стартира със спор – трябва ли да се определят зони за свободно къмпингуване или пък не?

„Това предложение намираме за малко крайно. Да, ред трябва да има, но не може да приравним кемпери, каравани и в същото число да сложим палатки. Една тенденция, която в Европа върви наобратно”, заяви от парламентарната трибуна Явор Божанков от БСП.

Ангелкова: Подготовката за летния сезон върви добре

„Минималните глоби в ЕС, за разпъването на палатка или паркиране на кемпер започват от 500 до 1500 евро, уточнявам го. Вие имате право да формирате воля, каквато желаете”, посочи Искрен Веселинов от „Обединени патриоти”.

„Едва ли не искаме да забраним свободното къмпингуване. Не, не искаме. Искаме да определим просто места, с елементарни хигиенни изисквания, да се знае кой носи отговорност след края на сезона”, каза Александър Ненков от ГЕРБ.

Според новите промени, плажове без достъп за автомобили няма да се отдават на концесия. „Когато няма път до плажа, плажът е обречен на необслужване и на зариване от боклуци и на риск от смърт”, коментира Валери Симеонов от „Обединени патриоти”, НФСБ

Забраната за палатки върху дюни мина на първо четене

А след гласуването министърът на туризма и екоактивисти стигнаха отново до сблъсък в позициите си – от обособяване на зони за свободно къмпингуване до подходът, по който се опазват морските дюни у нас.

„Всички дюни, които са включени в закона за защитените територии и съответно са предвидени като защитени такива. Няма как да има строителство върху дюни”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Продължават протестите срещу презастрояването на Черноморието

„Все още специализираните и кадастрални карти не съвпадат. Как ще разберем ние, как ще разберат санкциониращите органи, как ще разбере самата държава, която продължава да бяга от въпроса – къде са й всъщност дюните?”, каза Мирослава Петрова от социална група „Бетономорие“.

Четири министерства ще изготвят наредба, която ще определи зоните за свободното къмпингуване. Санкциите за физическите лица, при поставяне на палатки или плажни принадлежности върху дюни, ще бъде от 500 до 1000 лв. При повторно нарушение от 1500 до 3000 лв.

Екоактивистите са категорични, че протестните им действия продължават. Тепърва ще решат дали да сезират Конституционния съд, в това число и президента Румен Радев, за законовите поправки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.