Саймън Фийк не гледа по телевизията ужасите на войната, а ги преживява

Бивш пехотинец от Британската армия преподава на българите уроци по антитероризъм. Той отива там, където другите не могат. Не гледа по телевизията ужасите на войната, а ги преживява. Понякога e на ръка разстояние от кола-бомба и свистящи куршуми.

"Има хора, които обичат войната. Аз не съм от тях, но не е като във филмите. За съжаление, Холивуд изкривява военните конфликти. Сега, когато не съм в армията, уча актьори как да изиграят истински войници", каза пред камерата на "Събуди се" бившият военен експерт по антитероризъм Саймън Фийк.

Любовта към армията и дългът към родината са наследствена традиция. "Израснах в семейство на военни. Роден съм в Германия и живяхме там, докато навърших 10 и се върнахме във Великобритания, за да тръгна на училище. Дете съм на Студената война. По това време България беше врагът. Армията е в кръвта ми, но сам реших да стана войник. Не заради баща ми", каза oще Фийк.

Кой е първият българин, кандидат за конгресмен в САЩ?

Саймън е бивш пехотинец. Бил e на мисии в Косово, Ирак, Германия, Кипър. "В България ние, англичаните, сме известни с шегите си. В армията хуморът е още по-труден за преглъщане. Приятелите ми извън армията не го схващат. Хората си мислят, че войниците постоянно стрелят и ходят на мисии, но не е така. През повечето време чистиш оръжията. Честно - 90% е скука, а 10% - битки с лошите и адреналин", заяви бившият военен експерт по антитероризъм.

Извън шегите, мисиите зад граница в размирни страни като Ирак и Афганистан са истински стрес и тест по оцеляване. Залогът е човешкият живот.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес