Отговор, който всеки може да потърси в изложбата „Има нещо гнило в Рая”

Всяка четвърта жена в България е жертва на насилие. Всяко трето умишлено убийство у нас е на жена. Действието се развива в най-уютното й място – собствения ѝ дом, а убиец е мъжът й. Кога и защо жертвите се превръщат в насилници? Отговор, който всеки може да потърси в изложбата „Има нещо гнило в Рая”.

"От 1 година се занимавам с проблема за убийствата на жени. Живеем в общество, което подтиска слабия", каза пред камерата на "Събуди се" съвременната художничка Искра Благоева.

Убийствата и насилието над жени се превърнаха в тема, която влиза и не излиза от всеки един дом. Ако се престрашим да отворим вратата на Водната кула, ще открием изкуство, което ни шокира, тревожи и обърква стереотипите. Искра изследва каква е жената-убийца – от новините за реални човешки животи, през мита, религията, поезията и психологията.

Приемна за жертвите на домашно насилие отваря врати в болница в Пловдив

"Темата за жената, изгонена от Рая. Това отношение към жените е клиширано през някакви стереотипи. В момента, в който жената си позволи свободна воля, тя бива наказана или заклеймена. Тези жени убийци използвам като метафора", казва още Благоева.

Изложба по вертикалата на Водната кула в сърцето на София е между апатията, спекулацията, гнева, ужаса и убийствата. 

"В 99% от случаите тези жени са принудени да убият и това мен ме шокира - или си жертва, или си убиец", добавя Искра. 

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.