Във въздуха били вдигнати самолети, а кораби заели позиция

Доналд Тръмп е разпоредил военни удари срещу Иран в отговор на свалянето на американски разузнавателен дрон, съобщава "Ню Йорк таймс". Президентът обаче внезапно се е отказал от решението си. Ударите е трябвало да бъдат нанесени преди изгрев в петък по цели като радар и ракетни батареи, пише изданието, като се позовава на високопоставени представители в американската администрация.

Тръмп ще номинира за изпълняващ длъжността министър на отбраната Марк Еспър

Във въздуха били вдигнати самолети, а кораби заели позиция, но ударите били отменени. Засега не са известни причините, накарали президента да промени решението си. Ето как отговори Тръмп на въпрос какви ответни мерки да се очакват:

„Ще разберете. Очевидно е, че няма да говорим прекалено по този въпрос. Ще разберете… Те направиха голяма грешка. Трудно е да се повярва, че е било преднамерено, ако искате да знаете истината. Мисля, че го е направил някой небрежен и глупав. Скоро ще разберете какво ще се случи. Мога да ви кажа, че това беше много глупаво действие”, заяви Тръмп.

Ирански официални представители са заявили пред Ройтерс, че Техеран е получил послание от Доналд Тръмп. В него той ги предупреждава за готовността на Съединените щати да атакуват ирански цели. Тръмп заявява още, че иска преговори за намиране на изход от кризата и дава „ограничен срок“ за отговор. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.