"Иран твърдо ще се противопостави на всяка агресия или заплаха от Америка", каза говорител на иранското външно министерство

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че не се стреми към война с Иран, но предупреди, че ако се стигне до сблъсък, той ще доведе до „унищожение”, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

„Аз не се стремя към война и ако се стигне до война, това ще бъде унищожение, каквото не сте виждали преди. Но аз не се стремя да направя това”, каза Тръмп пред телевизията в петък, след като отмени планиран въздушен удар срещу ирански цели в отговор на свалянето на американски дрон от Иран.

САЩ поискаха заседание на Съвета за сигурност на ООН за Иран

Иран ще отговори твърдо на всяка заплаха на САЩ срещу него, съобщи информационна агенция „Тасним”, като се позова на говорителя на външното министерство Абас Мусави.

„Няма да позволим никакво нарушение на иранските граници. Иран твърдо ще се противопостави на всяка агресия или заплаха от Америка”, каза говорителят.

Напрежението между Техеран и Вашингтон рязко се покачи от четвъртък насам, когато иранска ракета унищожи американски военен дрон.  Техеран каза, че дронът е бил свален над иранска територия, а Вашингтон изтъква, че безпилотният самолет е бил в международното въздушно пространство.

Тръмп разпоредил военни удари срещу Иран, но после оттеглил заповедта си

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза вчера, че в последния момент е отменил военен удар в отговор за свалянето на дрона, защото при удара е можело да загинат 150 души и даде сигнал, че е готов на преговори с Техеран.

„Независимо от решението, което американските официални лица ще вземат, няма да позволим да бъде нарушена която и да е от границите на Иран”, увери Мусави.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.