Над децата се упражнява емоционален и сексуален тормоз

1 милиард деца всяка година стават жертва на насилие, според Световната здравна организация.  Заключенията на експертите са, че тормозът се е  превърнал в епидемия по целия свят.

Агресията е на само физическа. Много често над децата се упражнява емоционален и сексуален тормоз. У нас обаче няма единна база данни за случаите и формите на насилие над деца. 

По данни на Агенцията за социално подпомагане през миналата година са получени 1106 сигнала за насилие над деца. При една трета от тях е установен риск за детето и са взети мерки за закрила.

Петков: Насилието над деца е сериозен проблем за всяко общество

Ръст на случаите на тормоз отчитат и от образователното министерство, като най-често той е вербален. За миналата учебна година техният брой е бил над 3500. Своя статистика води и прокуратурата, според която през 2018-та близо 4320 деца са пострадали от престъпления.

"Най-често е психическо насилие, особено, когато става дума за развод при родителите и те използват детето като разменна монета", каза Георги Богданов от Националната мрежа за децата.

"Държавата с всички органи за закрила на детето, прави така че да намали предпоставките за насилие - това е обществен проблем. Не е само проблем на държавата, но трябва да се предприемат мерки за закрила на деца, станали жертва", каза още министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.