Туристи се оплакаха, че ресторант за бързо хранене навлиза във водата

Скандал заради строеж на заведение на плажа. Туристи в Ахтопол се оплакаха, че ресторант за бързо хранене изниква не просто върху самия пясък, а дори навлиза във водата.Екип на NOVA провери на място.

Изграждането на заведението на плажа започнало още през пролетта. В момента обектът се довършва, а плажуващите в Ахтопол недоволстват, защото вълните се разбиват буквално в основите му.

Тони Стойчева от години идва тук с детето си. Когато пристигнала в събота, била изумена от строежа на плажа, затова пуснала снимки до NOVA. „Там поне има отстояние от плажа, от морето. Там също има заведения, но тук няма както виждате. Много е притеснително”, каза Стойчева.

„Това заведение, което беше отгоре, било върху дюни и го свалиха. На 2 метра е от плажа.Това не може да бъде преносимо съоръжение, защото цялото е със заварки, не е да се разглоби и да се вдигне”, коментира Бонка Пенева.

АБСУРД В СОЗОПОЛ: Вместо басейн към сграда - заведение

„В момента влизат в морето, тъй като ивицата е малко изядена от вълните и от бурята, която беше вчера”, заяви управителят на плажа Галин Вълчев

Сегашният концесионер влязъл във владение на плаж Ахтопол-Север в края на август миналата година, за срок от 10 години. Той твърди, че спазват стриктно одобрените схеми от Министерството на туризма.

Според Министерството на туризма строящото се временно заведение попада в одобрената от тях план-схема за плажа в Ахтопол и нарушение няма.Въпреки това ще бъде извършена проверка. Това не успокоява плажуващите.

Летовниците недоволстват и от това, че през деня шум от строителство нарушавало почивката им на плажа. „През деня заваряват. Освен това, чукат непрекъснато, има шум. И като се опитаме да разберем защо точно тук, при положение, че казаха, че върху скалите е разрешено, казват, че концесионерът го е разрешил”, коментира Румяна Комсалова.

„Няма как да не режем, тъй като доста ни забавиха схемата и от РИОСВ-Бургас ни забавиха одобрението на схемата и малко така се случиха нещата. От 2-3 седмици имаме забавяне”, заяви Галин Вълчев.

Регионалната комисия отхвърли ветото за къмпингуването

По време на снимките ни, работници на обекта нямаше, но летовници ни предоставиха видеоклипове, заснети предишните дни.

„И никой нищо не реагира, че е незаконно. Сега, сигурно е всичко законно. Може би документи всички са законни, но къде е 15 май, нали се спира строитерството на 15 май? Те вчера, онзи ден сложиха тази тераса отгоре и построиха всичко”, каза Бонка Пенева.

„Осъждаме това строителство. Природата е унищожена. Такъв малък къс, българите много го обичате, тук идват местни, ходят да се къпят. Просто ви съчувстваме. Това е много жалко”, коментира Елена от Москва.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.