Български емигрант се бори с институциите

21 семейства са си купили ваканционни имоти преди около 12 години на първа линия на плаж Каваците в Созопол. Към имота е имало басейн, върху който в момента е построено заведение. 

Тодор Кичуков, който представлява всички собственици, обясни, че през 2007 г.  комплексът е продаден на много собственици. Купени са апартаменти в сграда с голям басейн. През 2016 г., предишният собственик на имота е построил заведение върху басейна. През 2017 г. успява да го продаде на нов собственик. Бившият кмет на Созопол е дал разрешение на новия собственик на заведението да построи два павилиона за бързо хранене с козирки.

Собственици на ресторант в Созопол строят незаконна постройка върху скалите

Кирил Пасков твърди, че има пълна документация за строежа на заведението. По думите му, басейнът към сградата с апартаментите е останал собственост на предишния собственик. „Няколко пъти са водени разговори с новите собственици на апартаментите в сградата да закупят басейна, но те са отказвали и той е в правото си да се разпорежда със собственото си имущество. В нотариалния акт за придобиване на имота е описано какво точно сме купили”, обясни Пасков.

Д-р Георги Митов от Агенцията по безопасност на храните в Бургас уточни, че разрешението за работа на заведението е издадено на 27 юни 2018 г. „Заведението притежава нормативно изискуемите документи. Агенцията няма основание да ги ограничи, при положение, че са изпълнени и другите изискуеми от нас условия”, каза той.

Според справка на NOVA през октомври 2018 г. е издадена заповед от кмета на Община Созопол да бъдат разрушени двата обекта. След това от Общината твърдят, че тези обекти са били премахнати и тази година през март е допуснато поставянето на павилион с козирка за заведение за бързо хранене.

Собствениците на апартаментите ще продължат да търсят решение на проблема си в съда.

Повече по темата гледайте във видеото

Репортер: Цеца Алексова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.