Детето е било в курорта заедно с други деца, заради фолклорен фестивал

16-годишно момче от Кнежа се удави в "Слънчев бряг", потвърдиха за NOVA от бургаската полиция. Детето е било в курорта заедно с други деца, заради фолклорен фестивал. Видели го последно в 11 часа преди обед в базата. 

Половин час по-късно спасителите го извадили безжизнен от водата. За съжаление, на са успели да го реанимират.

Трима души се удавиха само за един ден в Бургаско

Смята се, че са били нарушени две основни правила за влизането в морето. Първо самото дете е влязло във водата след обилно хранене. Второто основно правило е, че при групи от деца от по 10 души – всяка група трябва да има свой спасител.

„Веднага са свирили хората, детето е било зад шамандурата. Влезли са, реагирали са, изкарали са го. Направили са му първата долекарска помощ. Момчето, което е било във водата, е поело обилно количество храна. Човек, когато се нахрани и влезе във водата, кръвта влиза в стомаха и няма необходимите реакции”, обясни спасителят Благовест Точков.

„Този нелеп инцидент е не само загуба за семейството, но загуба и за нас и нашия труд. Групи деца над 10 човека трябва да имат спасител. Всички групи са предупредени от колегите. Лично съм предупреждавал много от тях. Всички трябва да обръщат внимание на това, тъй като, разберете, борим се срещу природата”, каза старши спасителят Здравко Кутрев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.