Местни жители съобщават за нанесени щети

Земетресение от 5,7 по Рихтер е регистрирано в понеделник в богатия на петрол Югозападен Иран. Един човек е загинал, а най-малко 45 са ранените, предаде БТА.

Държавната осведомителна агенция ИРНА уточни, че трусът е станал близо до град Масджид Солейман, на около 450 км югозападно от столицата Техеран. Земетресението е било на дълбочина от 17 км, имало е и няколко вторични труса.

Отново мощен трус в Калифорния

По данни на Американския геофизичен институт, епицентърът е бил на 28 км югоизточно от Масджид Солейман, а огнището - на дълбочина 10 км.

Местни жители съобщават за нанесени щети на някои сгради в центъра на града. Срутили са се стари сгради. Масджид Солейман се намира в район, където е бил разработен първият петролен кладенец в Иран и Близкия изток. Трусовете са били усетени дори в съседен Кувейт. 

Страната е разположена в район на големи сеизмични разломи. В Иран ежедневно бива регистрирано поне едно земетресение. През 2003 г. земен трус с магнитуд 6,6 изравни със земята историческия град Бам в Южен Иран и отне живота на най-малко 31 000 души. През 2017 г. земетресение с магнитуд 7,3 в западната провинция Керманшах отне живота на 620 души.

7,1 разтърси Индонезия

Най-убийственото земетресение стана през 1990 г., когато трус от 7,4 по Рихтер отне живота на 40 000 души в Северен Иран. Ранени бяха 300 000 души, а половин милион души останаха без покрив над главите си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.