БАБХ предприема необходимите мерки за контрол и ликвидиране на заболяването

Българската агенция по безопасност на храните потвърди нови шест огнища на африканска чума при домашните свине в област Плевен, предаде БТА.

Шестте огнища са при прасета в лични стопанства в селата Брест, Милковица, Долни Вит, Драгаш войвода, Санадиново, Бацова махала. Взетите проби са потвърдили наличието на африканска чума. 

Принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на всички домашни свине ще започне в сряда. 

Ново огнище на африканска чума е регистрирано в плевенско село

Създадени са зони на рестрикция - 3 км - предпазна, и наблюдавана зона. Наблюдаваната зона включва област Плевен: общините Гулянци, Белене, Плевен, Никопол, Долна Митрополия, Левски и Пордим. 

Във връзка със застрашително бързото развитие на ситуацията с африканската чума по свинете в област Плевен, Българската агенция по безопасност на храните проверява сигнали за укрити контактни домашни свине. Получени са и сигнали за нерегламентирано транспортиране на живи свине от засегнатите селища към населени места извън зоните с ограничения.

Русе в повишена епизоотична готовност заради чума по свинете

БАБХ напомня, че транспортирането на животни може да се извършва само ако животните са идентифицирани, произхождат от животновъден обект под ветеринарен надзор и са придружени с ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване. Освен това животните следва да се транспортират със специализирани транспортни средства, което е одобрено от Агенцията за подобни дейности.

БАБХ предупреждава хората да не се поддават на изкушението да купуват животни с неясен произход. Подобни практики са изключително опасни и крият сериозен риск от бързо разпространение на заразни болести по животните, особено в епизоотична ситуация, отбелязват от Агенцията.

Оттам припомнят, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение на БАБХ в района на обектите по време на изпълнение на мерките, разпоредени със заповед на изпълнителния директор на Агенцията, с изключение на служители на МВР, медицински лица, представители на централната и местната власт, областната администрация и лица, имащи адресна регистрация в съответното населено място. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.