Според нея договорът за напускането на ЕС е добър

Номинираната за председател на следващата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Brexit трябва да се удължи за трети път, но предупреди Лондон, че трябва да поеме отговорността за измъченото напускане на блока, предаде БГНЕС.

Фон дер Лайен заяви, че договорът за напускането, подписан от Тереза Мей, но отхвърлен от британските депутати, е добър. Според анализатори това е сигнал, че под нейно ръководство ЕК няма да бъде по-склонна да предоговаря условията с Великобритания.

Brexit се отложи два пъти заради отказа на депутатите да ратифицират споразумението. Двамата претенденти за поста на Мей смятат, че окончателното напускане трябва да стане факт на 31 октомври.

Борис Джонсън и Джереми Хънт в словесен сблъсък за Brexit

Урсула фон дер Лайен, която заяви, че се надява Великобритания да промени мнението си и да остане в ЕС, е на мнение, че ако Лондон се нуждае от повече време, трябва да бъде предложено ново удължаване. „Ако Обединеното кралство има нужда от повече време, смятам, че това би бил правилният път“, сподели тя с членове на партията на Зелените в Европейския парламент.

Три години след шокиращия референдум за напускане на ЕС Brexit повдигна много въпроси в Обединеното кралство, а Фон дер Лайен заяви, че въпреки надеждите си Великобритания да остане, Лондон трябва да сложи край на безизходицата.След напускането на ЕС Великобритания трябва да договори търговските взаимоотношения с европейските си партньори, затова е опасно взаимоотношенията да се влошат още в началото.

Германия не иска предоговаряне на сделката за Brexit

Brexit не е краят, а началото на бъдещи отношения и е абсолютно задължително да имаме добро сътрудничество”, категорична е Фон дер Лайен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.