Темата коментира бившият министър на отбрана проф. Тодор Тагарев

Покупката на новите изтребители предизвика полярни мнения сред отделните политически партии. От ВОЛЯ бяха против решението. Членовете на "Атака" пък попитаха защо американците не направят по-големи отстъпки, при осъществяване на сделката.  

„По програмата за чуждестранно военно финансиране САЩ вече са инвестирали стотици милиони в България. Те са за подготовката на кадри, доставка на техника и оборудване. Страната ни за първи път използва програмата за чуждестранни военни продажби. Досега винаги сме получавали подаръци от САЩ. Дойде време да си купим нещо сами”, коментира бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Зам.-министърът на отбраната: Започваме превъоръжаване на нашите ВВС

Той коментира и темата за работата на военните пилоти и възможно ли е да се получи разделение между тях, породено от това кой ще кара старите машини „МиГ” и новите F-16.

„Това няма как да се случи. Необходимо е този процес да бъде обект на продължаващо политическо внимание на най-високо равнище, включително и от страна на премиера. Реализацията на този проект сама по себе си е много сложна. По отношение на състава трябва много ясно да бъдат определени тези пилоти, инженери и техници, които ще продължат да обслужват МиГ-29 и онези, които ще преминат към новия самолет F-16”, допълни Тагарев.

Целия разговор по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.