За такива нарушения глоби може да налага и полицията

В разгара на летния туристически сезон летовници масово паркират автомобили и каравани върху плажни ивици. Поредният сигнал е от един от най-красивите плажове у нас и в Европа -  „Болата”. На подобен случай попадна и екипът ни край Черноморец.

Плажът „Болата” се намира на територията на резерват "Калиакра". Въпреки това летовници масово паркират автомобили и каравани върху пясъка.

Джип затъна в пясъка на плаж край Приморско

И тази сутрин екипът ни попадна на 3 каравани на чужденци и един джип с български туристи. Всички не знаели за забраната и ще бъдат глобени. „По границата на защитената територия има поставени ясно обозначени маркировъчни знаци, които информират гражданите, че навлизат в територия със строг режим  на опазване. Тук много често сме слагали и информационни табели,които обаче от недоброжелателни граждани се премахват и унищожават”, обясни Миглена Иванова от РИОСВ-Варна.

В района имало назначена охрана, която обаче се движела по график.Така физическият контрол бил на около два дни.Общината пък нямала правомощия в резервата.

Глоба от 6000 лв. може да получи концесионерът на плаж "Перла"

 „Нашата отговорност е свързана със сметосъбирането и сметоизвозването, което вършим редовно и отговорно. Има и проблем обаче –нито в общината, нито в регионалната инспекция е подаден сигнал за това нарушение”, коментира кметът на Каварна Нина Ставрева.

Паркиране върху плажовете има и на Южното Черноморие. В сряда екип на NOVA засне паркиран джип само на около 3 метра от морето - на плаж Вромос.

Водачът на джипа доброволно напусна парко-мястото си върху пясъка с машината, като за да излезе от плажа отново премина през него. За такива нарушения министърът на туризма обясни, че глоби може да налага полицията.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.